dijous, 1 d’octubre del 2009

Interior amplia les guàrdies del cos de bombers per suplir la falta d’agents


El departament de bombers recuperarà abans que s’acabi l’any les guàrdies de 24 hores, que es complementaran amb guàrdies més curtes per desenvolupar la formació dels agents i les tasques de prevenció, gestió i manteniment.
El ministre d’Interior, Víctor Naudi, va anunciar ahir que s’ha optat per aquesta fórmula amb l’objectiu de suplir les mancances de personal i millorar l’eficiència del cos especial. En aquest sentit, Naudi va sostenir que, en relació amb el sistema de dotze hores aplicat durant els últims anys, “podem estalviar fins a 230.000 euros en dietes, transport i guàrdies de permanència”, una xifra que es preveu invertir, en bona part, en la millora de la formació del departament.

El ministre d’Interior va presentar ahir, juntament amb el secretari d’Estat Bruno Bartolomé, les principals línies d’un nou projecte per dirigir el cos de bombers basat en una planificació mixta, que es farà de forma anual per facilitar la previsió tant dels agents com de la direcció. El nou sistema diferencia clarament entre les guàrdies operatives –que seran de 24 hores tret d’alguns casos específics, com ara el del Grup de Rescat i Immersió de Muntanya– i les referents a les diferents àrees: formació, prevenció, grups especials, logística, parcs, recursos humans i procediments.
Segons va explicar el ministre, i partint de la base d’un dels informes realitzats pel coronel Axel Bousses durant l’anterior legislatura, els bombers faran unes 37 hores operatives més a l’any que fins ara, per equipar-los a la resta dels cossos especials. Més enllà de les guàrdies operatives, els agents dedicaran fins a 40 hores addicionals a la formació i al desenvolupament de la resta d’àrees, que es faran en torns de quatre, sis, vuit o dotze hores, depenent de les necessitats.
Naudi va argumentar que el fet que les guàrdies operatives siguin de 24 hores, a més de suposar un estalvi econòmic possibilita una “major flexibilitat”, de manera que “els dies de descans permetrà fer formació”. El ministre va matisar que aquestes hores no es pagaran com si fossin extraordinàries i va avançar la seva aposta per la formació dels agents. En aquest sentit, Naudi va criticar que durant l’anterior mandat únicament es formessin els comandaments i va assegurar que el nou sistema permetrà a tots els agents del cos formar-se segons l’especialitat que escullin i avançar en la carrera professional.

El ministeri ha partit també de la base d’un dels informes del coronel Bousses, assessor de l’anterior Govern, per millorar l’eficàcia del sistema. El ministre va argumentar que “segons un informe del 2006 s’avançava que seria necessari un increment de places d’entre 20 i 25 places” o bé “gestionar els torns de forma diferent”. En aquest sentit, Naudi va explicar que, donades les restriccions econòmiques, s’ha optat per la segona opció i que de moment no s’ha previst la contractació de nous agents.
Seguint amb l’argumentació financera, el titular d’Interior va sostenir que l’any passat, el sistema de torns de 12 hores va suposar un cost d’uns 450.000 euros en dietes, transports i guàrdies localitzables. L’aplicació del sistema de torns mixt, segons va assegurar el ministre, permetrà estalviar fins a 230.000 euros, ja que “les guàrdies localitzables no seran necessàries i els viatges es podran reduir a la meitat”.
Noves especialitzacions


D’altra banda, el Govern vol potenciar el cos especial d’enderrocs, amb l’objectiu d’adaptar-se als riscos del país i incloure el control de la seguretat en l’edificació entre les competències del departament de bombers. En aquest sentit, Naudi va explicar que “fins ara ho feia el departament d’Indústria i creiem que els bombers han de fer un seguiment i controls de seguretat”.
Així mateix, el ministeri també vol reforçar els equips de muntanya, mitjançant la creació d’un grup de suport. Finalment, el ministeri liderat per Víctor Naudi vol fomentar la possibilitat que els agents puguin impartir formació a l’exterior, aprofitant l’experiència dels agents especialitzats en tasques d’alta muntanya i l’adquisició del mòdul d’assaig de foc.
Transport sanitari


En les setmanes entrants es començarà a aplicar el nou protocol del transport sanitari, que se seguirà basant en el sector privat i mantindrà les sortides dels bombers per a les funcions de salvament. Segons Bartolomé, el protocol ha de servir per “millorar les disfuncions que hi havia fins ara” i per avançar en la coordinació entre el personal mèdic i el departament de bombers, mitjançant la introducció de la figura del centre regulador del SUM.
El Govern presenta un projecte fet “amb diàleg” i amb
la vocació de “posar fi a l’etapa de turbulències”

Després d’una legislatura marcada per la confrontació entre el Govern i els bombers, el ministeri de l’Interior va presentar ahir un projecte de remodelació del cos creat amb la vocació de conciliar-se amb la plantilla. En la primera intervenció que feia sobre la qüestió, el secretari d’Estat d’Interior, Bruno Bartolomé va mantenir que “el nou projecte, amb l’actual direcció i els sindicats, neix amb la voluntat de posar fi a l’etapa de turbulències”, i va afegir que “volem donar a tots l’oportunitat d’iniciar un nou camí amb un projecte compartit entés com a evolució del cos de bombers”.
De la seva banda, el ministre d’Interior, Víctor Naudi, va afirmar que aquest projecte s’ha fet “amb diàleg” i va afegir: “Creiem que té un ampli suport.” Pel que fa al contingut, més enllà de la recuperació dels torns de 24 hores, el plantejament de l’executiu coincideix amb algunes de les principals reivindicacions de la plantilla, com ara la planificació anual o l’assignació de les casernes segons els mèrits dels agents. Sobre la primera qüestió, Naudi va criticar que “fins ara es feia d’un dia per l’altre i això suposava una manca d’eficàcia”. Pel que fa a la segona, el ministre va assegurar que “per fer l’assignació de les casernes es valorarà les puntuacions dels concursos o l’antiguitat, entre altres criteris”.