dissabte, 13 de setembre del 2008

Els funcionaris, sense mútua


Els sindicats critiquen que l’executiu els deixi sense cobertura social com a mesura anticrisi

Pietat Martín Vivas
Andorra la Vella

• El cap de Govern ha crispat l’ambient entre els treballadors de l’administració amb l’anunci de les mesures anticrisi. L’element que ha alterat els ànims dels funcionaris és el contingut de la proposta 36, que estableix que la gestió de la mútua se cedeix als empleats públics. O el que és el mateix, segons les explicacions que han rebut els afectats, que a partir de l’1 de gener del 2009 la mútua desapareix perquè l’executiu se’n deixa de fer càrrec i òbviament tots els sindicats rebutgen rotundament les intencions del Govern.
De fet, els col·lectius de funcionaris asseguren que no permetran que la mútua desaparegui i per evitar-ho el president de l’Associació de Personal Adscrit a l’Administració General (Apaag), David Rios, afirma que emprendran “totes les accions legals i de pressió que calgui si no hi ha marxa enrere”, i el president del Sindicat de Policia (SIPA), Marc Serrat, coincideix que “si fa falta recorrerem a instàncies judicials i també farem totes les mesures de pressió que calgui per conservar aquest dret”. El màxim representant del Sindicat d’Ensenyament, Bruno Bartolomé, aposta per esgotar la via del diàleg: “Els demanem que es replantegin l’article, farem una campanya explicativa i ens reunirem amb partits i ministeris perquè no s’entén la profunditat i la radicalitat de la mesura.” A més, precisa que no deixaran l’assumpte “fins que la mesura sigui reconduïda” i confia que “el Govern no estigui tancat en banda perquè així no crea cap clima de confiança”.

Cap estalvi per al Govern
El que més ha sorprès tots els sindicats és com l’executiu ha pogut incloure la desaparició de la mútua en un paquet de mesures anticrisi, ja que remarquen que “està fora de lloc i ara no tocava”. La vicepresidenta del Col·lectiu de Funcionaris de la Policia (CFPA), Mònica Fernández, manifesta que “no té cap vinculació la Mútua dels funcionaris amb les mesures contra la crisi”, i David Rios hi afegeix que “no entenem per què s’aplica amb el paquet perquè no veiem l’impacte que tindrà per millorar l’economia del país”.
Tots els col·lectius coincideixen que així no és lluita contra l’absentisme, en el cas que el Govern consideri que hi ha moltes baixes i que s’abusa de la cobertura de la mútua. I ressalten que si l’objectiu és aquest estan d’acord “que s’han de fer canvis, però negociant-los via reglament”, comenta Rios, mentre que Bartolomé destaca que “no està desmostrat que l’absentisme desaparegui per això i si el que volen és eliminar-la perquè és deficitària ja estem disposats a pagar el deute”.
Els sindicats critiquen l’actuació unilateral del Govern després que la mútua hagi estat un tema força debatut durant les reunions i respecte del qual sempre han deixat clar que s’oposaven a l’externalització. Segons Marc Serrat, aquesta actuació unilateral “és una mica riure’s de tot el procés de negociació”, i insisteix que “és un dret adquirit que no ens poden treure perquè quan vam entrar a l’administració les condicions eren aquestes i voler-les canviar és un greuge”. El mateix qualificatiu fa servir el president de l’Apaag, que assegura que “mai no hem previst l’escenari que l’executiu deixi de cobrir la mútua i serà un greuge importantíssim i una acció molt irresponsable per part del Govern envers els seus treballadors”.
I és que els principals sindicats que representen els empleats públics no s’expliquen com el gabinet Pintat ha pogut prendre una decisió d’aquesta envergadura. “Quan quedaran tres mesos per a les eleccions generals –es preveu que la mútua desaparegui a principi del gener vinent– ens trauran una prestació històrica i això ja serà irreversible”, ressalta Rios, i Bartolomé conclou que “històricament hem tingut la mútua, i quan falten tres mesos per a les eleccions això no es pot fer”.

Sense alternativa i amb poca sensibilitat
El que més ha molestat els sindicats que han negociat amb el ministre Mirapeix els canvis de la Llei de la Funció Pública és que no se’ls hagi tingut en compte per prendre la decisió d’externalitzar la mútua, “perquè és injust que ho facin i rar que no s’hagi plantejat una altra proposta sabent el que pensem tots, sense deixar-nos aportar res”, recalca Marc Serrat. Bruno Bartolomé critica “la poca sensibilitat que ha tingut el Govern perquè és una mesura radical i indiscriminada que arrasa amb tot, perquè no hi ha cap matís i tothom se’n queda a fora. Tant una persona que estigui malalta com una de gran o jove”. I des del punt de vista de David Rios, la decisió els deixa sense marge de maniobra “perquè s’han presentat estudis, però molt generals, i no són vàlids” com a base per a unes possibles negociacions que es puguin iniciar amb una asseguradora privada, “i el que passarà és que ens quedarem sense cobertura”.