dijous, 25 de setembre del 2008

La Batllia avala l’escorcoll policíac a la caserna dels bombers de Canillo


El sindicat i alguns agents del cos d’extinció havien denunciat la intervenció a la justícia

Ricard Poy
Andorra la Vella


• La Batllia ha desestimat la reclamació per una presumpta vulneració de drets presentada pel sindicat de bombers i alguns membres del cos contra un escorcoll a la caserna de Canillo que va tenir lloc el 13 d’agost. Segons fonts properes al cas, en aquella intervenció la policia va regirar unes taquilles, mentre que el director adjunt del cos de bombers, Sergi Fluchà, es va endur una torre d’ordinador. L’actuació policial va tenir lloc després que Fluchà presentés una denúncia en veure que li havien desaparegut algunes pertinences, enmig d’una situació de tensió entre els bombers i la direcció per la proposta de canvis de torns. Segons Fluchà, només es van escorcollar les seves taquilles, que havien estat usurpades, i es va endur l’ordinador perquè considerava que s’estava fent un ús indegut no autoritzat. Els agents, però, consideraven que es van escorcollar unes taquilles privades. L’ordinador que es va endur Fluchà va ser posat posteriorment a disposició de la policia.
El sindicat i alguns bombers van denunciar l’escorcoll i la presa de l’ordinador a la Batllia. Concretament, van presentar un procediment 41.1, en el qual es demanen mesures urgents i preferents per aturar la vulneració dels drets. El batlle de guàrdia encarregat de l’afer ha desestimat la petició sobre la base que l’actuació policial va ser correcta. En la denúncia es considerava que l’escorcoll de les taquilles era una vulneració del dret a la intimitat. El batlle indica que les taquilles professionals que l’empresa facilita als treballadors a la feina no es poden considerar inviolables com un domicili, ja que es tracta d’un espai laboral. Respecte a l’ordinador, la Batllia recorda que la policia disposa del PC però que no ha mirat el contingut, ja que es troba en espera que un batlle autoritzi la inspecció. La resolució indica també que l’ordinador és d’ús col·lectiu i per tant el director adjunt està autoritzat a treure’l d’un lloc.

Possibilitat de recurs
La resolució del batlle de guàrdia es pot recórrer davant del Tribunal Superior. Un dels punts que indica, però, la decisió de primera instància és que la reclamació només la poden fer els bombers a títol individual i no el sindicat com a agrupació de treballadors. L’explicació es basa en el fet que la protecció dels drets només la poden demanar individualment aquells que creguin que estan patint una vulneració.
A l’hora de presentar en públic la demanda de tutela de drets fonamentals, el vicepresident del sindicat, Joan Torra, havia lamenta que no se’ls donés “cap explicació per aquesta actuació (l’escorcoll a la caserna de Canillo), ni tampoc pels interrogatoris als quals van ser sotmesos diversos companys”.