dijous, 20 de novembre del 2008

Els Bombers demanen l'estimació íntegra de la denúncia de l'escorcoll

L'ABA anuncia la querella que interposaran en breu contra Riberaygua

MARC RODRIGUEZ
ANDORRA LA VELLA

La polèmica dins el cos de Bombers entre direcció i treballadors va arribar ahir al Tribunal Superior a un dels punts d'inflexió, amb la demanda per part de la seva defensa d'una estimació íntegra del recurs presentat per vulneració del dret a la intimitat, la pròpia imatge i el secret de les comunicacions. Així, el recurs interposat en resposta a la negació de l'aute del batlle de guàrdia --el 19 de setembre passat-- es troba ara, a més, amb la complicació deguda al fet que el procés penal que va encetar totes aquestes protestes encara no avança per la via penal.
Els fets a què es refereixen els denunciants, juntament amb l'Associació de Bombers d'Andorra (ABA), són els escorcolls que es van produir a la caserna de Canillo el 13 d'agost passat, després d'una denúncia del director adjunt del cos, Sergi Fluchà, pels mateixos drets que reclamen els propis Bombers, la vulneració del dret a la intimitat, així com diverses sostraccions, després de trobar regirades, segons aquesta versió, les seves guixetes.
Però un dels aspectes més controvertits va ser la sostracció per part de la Policia de la torre de l'ordinador central, amb informació personal dels treballadors de la caserna. La defensa va denunciar que va ser Fluchà, i no la Policia, el que va endur-se la torre, no entregant-la als agents fins passades 19 hores de la sostracció. Aquest fet, juntament amb l'escorcoll de les taquilles, és, segons la versió dels Bombers, motiu suficient per a la vulneració dels drets. D'altra banda, l'advocada defensora va criticar la "denegació improcedent" d'algunes proves presentades pels treballadors, així com la incorrecta valoració d'altres documents. A més, hi va afegir que "en cap cas el director adjunt pot actuar com a investigador del seu propi problema" i va recordar que es tracta d'un escorcoll, i no d'una "inspecció ocular", tal com indicaven altres versions sobre el mateixos fets.
Acusació particular i fiscalia, d'altra banda, van coincidir en prioritzar el "deure jurídic del ciutadà per suportar una investigació", recordant que en tot moment l'actuació policial responia a una denúncia per uns fets greus contra la pròpia figura de Fluchà. L'acusació va recordar, en aquest sentit, que els Bombers pretenen establir "una cortina de fum" per tal de "capgirar la situació", concretant que "l'ultratjat, en aquest cas, és Fluchà", i no pas els Bombers. D'altra banda, els propis magistrats es van mostrar confosos pel fet que els fets denunciats a dependències policials encara no progressen per la via penal, una circumstància que fa pràcticament absurd el procés judicial sobre el procediment emprat en la investigació.

QUERELLA CONTRA RIBERAYGUA
Segons va explicar el vicepresident de l'ABA, Joan Torra, a aquest rotatiu, els Bombers iniciaran ara una nova querella contra el ministre d'Interior i Justícia, Antoni Riberaygua, pel nomenament del mateix director adjunt, Sergi Fluchà. Aquesta acusació es basarà, segons Torra, en el fet que Fluchà "no és del grup A ni B" de funcionaris, tal com assenyala la llei de Funció Pública. A més, el representant de l'ABA va recordar que el ministre es podria enfrontar a una sanció de cinc anys d'inhabilitació, a més dels 6.000 euros que hauria de pagar la persona que va acceptar el càrrec. Tot plegat, un capítol més de la polèmica dels Bombers.