diumenge, 23 de novembre del 2008

ELS SALARIS DELS CÀRRECS DE CONFIANÇA DEL GOVERN

Contractacions de relació especial

El coronel Axel Bousses lidera el rànquing, amb 16.079 euros mensuals
• Els honoraris dels 13 més ben pagats representen 970.943,52 € a l'any
ENRIC GUINART IAGO ANDREU
ESCALDES-ENGORDANY


Enmig de la voluntat del Govern de reduir el nombre d'alts càrrecs per tal de contenir la despesa de l'Estat, aquest rotatiu ha tingut accés als honoraris que perceben bona part del personal que tenen subscrit un contracte de relació especial amb el Govern.
Així, entre els càrrecs de relació especial que apareixen en el llistat, el cas més flagrant és el del coronel Axel Bousses. De fet, quan va sortir a la llum la contractació per part del Ministeri d'Interior i Justícia del coronel com a assessor per tirar endavant la reestructuració del cos de Bombers, es va encetar una gran polèmica quan es va destapar el seu salari (15.480 euros mensuals, 186.000 euros a l'any). Entre d'altres, el Partit Socialdemòcrata va qualificar l'afer com un "escàndol". Tanmateix, aquest rotatiu també ha tingut accés al contracte de relació especial que va rubricar l'exministre de l'Interior Josep Maria Cabanes amb Bousses l'1 d'octubre del 2006. En aquest document, s'estableix que "com a contraprestació als seus serveis, el senyor Axel Gabriel Bousses percebrà una remuneració bruta mensual en concepte d'honoraris per un import de 15.000 euros. L'esmentada quantitat serà pagada en 12 mensualitats percebudes el dia de pagament habitual de Govern". Igualment, s'hi afegeix que "aquests honoraris professionals podran ésser revisats anualment d'acord amb la variació percentual de l'índex generals de preus al consum (IPC) aprovat pel Govern". Tanmateix, en el contracte també s'exposa que Bousses "en qualitat d'assessor tècnic, prestarà els serveis que en matèria de prevenció i extinció d'incendis i salvament i altres tasques específiques que li encomani el ministre de Justícia i Interior o, en qualsevol cas, el cap de Govern". I més concretament, les tasques que s'estableix en el contracte eren l'organització d'una estructura de Protecció Civil, el Reglament de seguretat contra incendis, els convenis d'assistència amb els estats veïns, la reestructuració de Bombers, la preparació dels plans de renovació del material i equipaments, l'anàlisi i cobertura dels riscos i l'organització del 112. Quant a la durada dels serveis, s'estipula que "el present contracte finalitzarà el dia 31 de desembre del 2007, i es podrà prorrogar fins al 31 de desembre del 2008". En aquest sentit, si bé diverses fonts consultades asseguren que teòricament el coronel ja havia deixat de ser assessor del Govern, en el llistat de contractes de relació especial a què ha tingut accés EL PERIÒDIC D'ANDORRA continua apareixent Bousses. I no només això, sinó que els seus honoraris d'avui encara estan per sobre dels que en el seu dia van ser font de la polèmica, ja que ara estaria percebent un sou mensual de 16.079 euros, que anualment suposarien 192.948,96 euros. Juntament amb Bousses, els altres quatre sous més elevats en concepte de relació especial corresponen a Benoit Melon, assessor del ministeri de Cultura (10.389,53 euros mensuals), Joan Ramon Peralba, director de la Policia (9.148,08 euros al mes), Josep Maria Francino, cap de la Unitat de Prevenció del Blanqueig (6.206,23 euros mensuals) i Joan Oliver, tècnic del ministeri de Finances (5.641,70 euros al mes).

DESPESES ANUALS
En el llistat en qüestió hi apareixen fins a 36 persones amb un contracte de relació especial amb el Govern. I entre el rànquing per departament, en destaca per sobre de tot l'Oficina per a la Innovació Empresarial (OIE) amb fins a nou persones amb aquest tipus de contracte. Altres departaments o ministeris on predominen aquests càrrecs especials són a Cultura; Salut, Benestar, Família i Habitatge; i l'Oficina del Portaveu, amb tres persones amb contracte de relació especial per cadascun d'ells. Igualment, si només es té en compte els honoraris dels 13 càrrecs del llistat amb els salaris més elevats, el cost per a l'Administració pública és de 80.911,96 euros mensuals i quasi bé un milió d'euros anuals (970.943,52 euros).
D'altra banda, el projecte de llei de mesures de reactivació econòmica precisament preveu iniciatives per reduir les despeses d'aquest tipus de personal. Així, s'estableix la congelació de les retribucions dels alts càrrecs i personal de relació especial durant l'exercici 2009 i es regula que fins a final de l'exercici pressupostari 2009 s'ha de reduir el 20% el nombre d'alts càrrecs