dilluns, 22 de desembre del 2008

Un estudi d'Interior veu moltes deficiències al cos de Bombers

• Entre les males pràctiques detecta una manca de criteris comuns entre els comandaments
• El treball recomana un pla de formació basat en criteris objectius i un pla de comunicació intern
ENRIC GUINART
ESCALDES-ENGORDANY


Un informe que està a mans del Ministeri d'Interior i Justícia, que lidera Antoni Riberaygua, detecta multitud de deficiències relacionades amb les pràctiques professionals del cos de Bombers.
I és que aquest rotatiu ha tingut accés a l'estudi que va dur a terme la Consultoria Opció-Recursos Humans que analitza el clima laboral en el Depeis (Cos Especial de Prevenció i Extinció d'Incendis i Salvament), que va ser entregat al ministeri a mitjan any i que duu per títol Avaluació de les pràctiques professionals prop dels equips dels Bombers d'Andor-
ra . Més concretament, en el capítol on s'analitzen el Llistat d'aspectes que no garanteixen unes bones pràctiques professionals es fa un repàs exhaustiu del conjunt de disfuncions del cos. En aquest sentit, l'estudi exposa que hi ha una "manca d'assumpció i aplicació de l'organigrama funcional diferenciant la gestió operativa de la gestió humana" i això "implica que aquesta darrera es realitzi (normalment) fora de les guàrdies dels comandaments provocant disfuncions en aquest sentit", com ara hores de més dels oficials o "accions reactives davant de situacions previsibles". En segon lloc, l'informe veu una "manca de criteris comuns entre els comandaments que corresponguin a un lideratge homogeni que garanteixi la capacitació i el creixement professional".
Seguidament, la consultora Opció indica que el tipus de lideratge en el cos de Bombers "depèn en gran mesura del caràcter personal de cada responsable" i, a la vegada, observa una "deficiència en la gestió de les persones", ja que se centra, en àmbit general, "en qüestions operatives i no tant en el desenvolupament de la gestió del talent". A més, "aquesta deficiència també es veu tant en l'àmbit de la gestió disciplinària i de recompensa, així com en la manca d'avaluació dels resultats obtinguts a través de les formacions", hi afegeix el citat estudi.
EXCESSIUS BUITS Però els problemes del funcionament del cos no s'acaben aquí, atès que l'informe observa, d'una banda, una "manca de clarificació i definició dels llocs de treball i de les responsabilitats de cada persona dins el conjunt del cos" amb l'existència, entre d'altres, "d'excessius buits en relació a criteris d'actuació i responsabilitats concretes durant les permanències", i, de l'altra, una "manca d'unificació de criteris amb relació al tipus de tasques i pràctiques tècniques que s'han de fer durant les permanències, malgrat l'existència d'uns documents escrits no utilitzats".