dilluns, 5 de gener del 2009

Boixader: "Si no puc manar, val més que plegui, perquè dirigir és la meva feina"

Jordi Boixader DIRECTOR DEL COS DE BOMBERS

AINA MAURI I LISA
ANDORRA LA VELLA



Després d'un any convuls, d'anades i vingudes de la Batllia i dures crítiques, personals i professionals, el director del cos de Bombers, Jordi Boixader, fa balanç d'un dels seus anys més complicats professionalment.

--¿Com valora aquest any al capdavant de Bombers?
--Ha estat un any dur, complicat, però un repte, al cap i a la fi. Puc assegurar que ha estat una experiència gratificant, tot i que passes moments molt complicats i de vegades et sents sol. És cert que potser esperava altres coses, però si em proposessin tornar-ho a fer, amb la gent que m'acompanya ara mateix, diria que sí.

--¿Fa una bona valoració de la feina feta, doncs?
--Dirigir el cos de Bombers ha estat i continua sent una batalla dura, però sí. Estic molt content de tenir el suport del director adjunt, malgrat les crítiques que ha rebut. És un gran professional en el seu terreny i tornaria a formar equip amb ell.

--Parla d'un any dur i no s'escapa a ningú que l'Associació de Bombers d'Andorra (ABA) ha tingut força a veure amb la batalla a la qual s'ha hagut d'afrontar en dirigir el cos de Bombers.
--Pensar que aquí a Bombers tot funcionava com una seda hauria estat d'il.lús. Ara, imaginar-me que arribaríem a aquesta situació, si sóc sincer, no m'ho havia imaginat. Jo confio en la implicació dels membres del cos, però aquí, per molt que a l'inici hi havia gent que tenia ganes de fer feina i canviar les coses, ha arribat un moment que hi ha hagut tantes pressions que fins i tot ells s'han tirat enrere i et quedes sol.
--Hi ha hagut una campanya de desprestigi de la direcció important.
--M'he sentit molt atacat pel que m'han arribat a dir, pel que ha sortit publicat, per algunes imatges imatges... però no sóc persona d'anar a replicar els atacs als mitjans de comunicació. Jo no visc d'això. Entenc que hem de mantenir una línia forta i ens interessa, al marge de tot això, apostar per la formació, mirar pels materials, per l'equipament del cos, per millores dins les nostres possibilitats i tenint en compte les dificultats amb què ens trobem per la retallada del pressupost.

--Però aquest malestar al cos ha arribat a entorpir el servei.
--És molt fàcil arribar a col.lapsar un sistema per tal que funcioni malament. Ja som conscients que ens ho poden fer i ho vam patir a l'estiu, quan vam tenir 19 o 20 baixes de cop: una animalada. Si tanquem un parc, som objecte de crítica. Si no tanquem el parc i fem treballar la gent amb excés, també sen's critica, perquè es treballa més hores de les que toquen. Sempre som objecte de crítiques fem el que fem, però quan tens un càrrec com és el meu, s'han de prendre decisions igualment.

--Però ara els requeriments i les demandes judicials per part del sindicat sembla que han parat. ¿No és així?
--Fa uns dies que no posem notes informatives i per això ja no s'insten demandes o recursos per les notes de la direcció. ¿Com un director ha de poder donar instruccions si no és amb notes? És la manera de gestionar la feina aquí i fora d'aquí, però suposo que a Bombers no s'ha entès així. Una direcció ha de poder regular amb notes informatives. Resulta que al final tot s'ha de pactar, i no. Es pacta quan es pot, però això no és un grup d'amics, és un cos de Bombers. El que està clar és que d'entrada un director ha de poder manar. Si no puc manar, val més que plegui, perquè dirigir és la meva feina.

--¿S'han solucionat els problemes d'organització dels quals es queixava el sindicat?
--Estem en un procés d'intercanvi d'opinions per veure l'any que ve com organitzem les festes. Mentre ho estem estudiant, estem en stand by quant al calendari, però l'únic dia festiu que està per tancar és el Cap d'Any. El dia 25 tothom sabrà qui treballa per Cap d'Any.

--¿Han millorat les relacions amb l'ABA?
--Les relacions amb l'ABA són les que són: ni han millorat ni han empitjorat. Hem estat uns mesos en què el contacte ha estat mínim i no perquè nosaltres ho haguem volgut així. Ara cada part ha de mirar què és millorable i volem escoltar totes les versions. El diàleg està obert, en sessions de treball.

--¿Continua havent-hi diferents opinions dins el cos?
--Les propostes que m'han arribat de dreta o esquerra, amb signatures o sense i venint de l'associació o no jo les estic analitzant i les tinc damunt la tarda. El que jo entengui que és millor pel cos de Bombers jo ho faré.

--¿Quins canvis es preveuen de cara a l'any 2009?
--Volem millorar l'organització. Durant aquest any he trobat a faltar una organització potent. El nostre plantejament de base era que hi hagués set oficials i set adjunts, i això no és possible. Vam trobar la fórmula del complement addicional de responsabilitat per, de manera transitòria, passar els dos primers anys. Al principi tots els implicats van estar-hi d'acord... fins que van deixar d'estar-hi.

--¿I ara què s'ha de fer al respecte?
--S'ha de fer un canvi qualitatiu, un canvi de cultura, perquè hi ha un dèficit en àmbit d'organització i això no es pot fer sense més gent. Al desembre hem tret un concurs per adjudicar tres places d'oficial de promoció interna.

--¿Es crearan més places de Bombers el pròxim any, tot i la retallada pressupostària?
--Hem canviat la filosofia de treball. Abans hi havia un cap de parc que estava aquí de suboficial, i ara estem dient que hi ha d'haver un cap de zona perquè hem dividit Andorra en dues zones. Per gestionar-ho correctament, ens cal més personal. Hi ha d'haver més promocions. Després dels oficials, l'any que ve haurem d'omplir més places bacants de la base.

--¿Hi ha bones perspectives per a l'any 2009, doncs?
--Necessitem temps per organitzar-
nos i tenir tots els bombers que necessitem, però estem disposats a treballar-hi per garantir un bon servei als ciutadans. No pot ser d'una altra manera.