dimecres, 14 de gener del 2009

L’ABA convocarà una vaga “de mínims” si no arriba a un acord amb l’executiu

La junta de l’Associació de Bombers d’Andorra (ABA) va confirmar ahir que, en el cas que no s’arribi a un acord satisfactori amb la direcció ni amb el Govern, convocarà una “vaga de mínims”, que afectarà les guàrdies no operatives, com ara les de formació i prevenció. L’assemblea general del sindicat, que es va reunir a finals de la setmana passada, va autoritzar la junta a convocar l’aturada “en el moment que cregui més idoni”.

Segons van informar ahir des de la junta de l’ABA, el màxim òrgan de decisió va donar també via lliure al sindicat per iniciar una campanya informativa que arribi fins als estats veïns i per tirar endavant una querella contra el ministre de Justícia i Interior, Antoni Riberaygua, pel nomenament del director adjunt del cos especial, Sergi Flucha.
Després de reunir-se amb la direcció divendres passat, la junta del sindicat es tornarà a trobar avui amb el director del departament de bombers, Jordi Boixader, per seguir negociant les reivindicacions del col·lectiu. Durant l’última reunió, l’ABA va demanar de nou la restitució dels torns de 24 hores, en considerar que “deixen la gent més lliure per fer formació o pràctiques” i que la planificació actual “no rutlla”. La junta del sindicat també vol el desenvolupament d’un plàning anual i que se suprimeixin les guàrdies localitzables per tornar al sistema de guàrdies voluntàries, ja que considerar que “aquest sistema no funciona gens i suposa un elevat cost”.
riberaygua, ferm amb els torns
No obstant això, el ministre Riberaygua va mostrar-se ahir ferm pel que fa a les guàrdies de 24 hores i va assegurar que “de cap manera” es recuperaran. “Mentre duri el mandat, mantindrem aquest règim”, va assegurar el ministre, que va afegir que la direcció “va presentar una planificació anual, però no va ser acceptada”. Riberaygua va apuntar també que “mentre les propostes del sindicat siguin operatives, ho estudiarem, però si són capricis, no”, i va lamentar que la majoria de les demandes han estat “capricis i qüestions històriques”.
mesures de pressió
Un cop aconseguit el vistiplau de l’assemblea general per realitzar les diverses mesures de pressió, la junta de l’ABA s’esperarà a saber la resposta de la direcció del cos especial per prendre una decisió sobre la possibilitat d’iniciar una campanya informativa, interna i externa, que ha de servir per “donar a conèixer la situació actual del cos de bombers”, segons es va explicar des de la junta.
El sindicat té previst també demanar hora amb el cap de Govern, Albert Pintat, per mirar de trobar una sortida al conflicte. En cas que no es pugui arribar a un consens en aquesta trobada, els representants dels bombers van afirmar ahir que tiraran endavant la querella contra Riberaygua i la vaga.
vaga amb serveis mínims
La junta de l’associació va matisar ahir que la vaga autoritzada per l’assemblea respectaria els efectius mínims establerts actualment per la direcció per cada caserna –que actualment són un total de setze agents–, ja que en cap cas suposaria l’aturada de les guàrdies operatives. D’aquesta manera, la vaga es dirigiria a les guàrdies de formació i de prevenció, així com a altres activitats no operatives, com ara els entrenaments del Grup de Rescat i Immersió de Muntanya (GRIM).