dimecres, 28 de maig del 2008

Els Bombers volen una assegurança que equipari el cos amb Europa



1. L'ABA va proposar incloure a la nova llei la proposta de l'informe del coronel del 2007
2. • L'associació lamenta que s'hagin deixat de fer bona part de les tasques diàries de prevenció

IAGO ANDREU
ESCALDES-ENGORDANY



Un dels punts forts de les propostes que l'Associació Bombers d'Andorra (ABA) va fer a la direcció i al Ministeri d'Interior durant la negociació sobre la reestructuració del cos era el referit a l'assegurança. Des de l'associació es va demanar incloure a la nova llei de Bombers un sistema d'assegurances com el proposat en l'informe del coronel de febrer de 2007 i que el col.lectiu ha reclamat des de fa molts anys.
"L'informe del coronel constatava que, a escala social, els Bombers d'Andorra estem a anys llum dels de França o Espanya", va explicar ahir el vicepresident de l'ABA, Joan Torra. La distància d'"anys llum" a què es refereix el sindicat s'evidencia, especialment, en els casos de mort o incapacitat derivada d'actes de servei. Mentre que el règim actual només preveu una única indemnització en cas de mort d'un bomber, consistent en l'equivalent a dos anys de salari, la proposta de l'associació inclou que la vídua percebi la integritat del salari. En cas d'incapacitat total, el sindicat també va proposar que es continués cobrant el salari i no una indemnització única. Aquesta solució també seria extensible als casos d'incapacitat parcial, ja que l'assegurança hauria d'incloure un complement per al cas que la nova feina tingui un salari inferior al que percebia el bomber.
La proposta de l'ABA sobre l'assegurança també es referia al pagament de les despeses mèdiques, que actualment són a càrrec dels efectius del cos. En aquest sentit, el col.lectiu demana anar més enllà del 75% que cobreix ordinàriament la CASS i que es cobreixin el 100% de les despeses mèdiques derivades d'actes de servei.
L'assegurança és un dels motius pels quals l'ABA s'oposa que la llei de Bombers s'aprovi tal com està redactada a l'avantprojecte, ja que el text actual només es refereix a l'assegurança d'una manera genèrica. El redactat del projecte permetria que l'assegurança dels Bombers es quedés tal com està ara, i això és una de les coses que el col.lectiu vol evitar a tota costa. Des del sindicat, es recorda que el gener del 2007 el cap de Govern, Albert Pintat, i l'aleshores ministre d'Interior, Jordi Serra, van prometre donar resposta a les demandes del cos sobre l'assegurança i que un mes després es va presentar l'informe del coronel que demanava una assegurança amb una cobertura major.

MENYS PREVENCIÓ
Les propostes de l'ABA de cara a la reorganització del cos de Bombers també feien èmfasi en la necessitat de dur a terme més tasques de prevenció. Aquestes activitats inclouen inspeccions i visites a locals, establiments, edificis i escoles, simulacres d'evacuació, informes i campanyes de prevenció.
Els bombers lamenten que, tot i tenir la formació necessària per fer tasques de prevenció, aquest tipus d'activitats es van deixar de fer sota la direcció de Francesc Areny i no s'han recuperat sota el lideratge de Jordi Boixader. L'ABA atribueix aquest descens de les activitats de prevenció a la mala organització. "Si no s'ha aconseguit organitzar totes aquestes activitats en torns de 24 hores, encara serà més difícil fer-ho en torns de 12", va afirmar el vicepresident del sindicat.

A TRAVÉS DE LA PREMSA
Des de l'ABA es lamenta que en tots aquests darrers mesos, el ministeri no hagi donat resposta a cap de les seves propostes. Les queixes del col.lectiu també estan motivades pel fet que es van assabentar per la premsa de part de les intencions dels seus superiors, com ara la de rectificar i acceptar centralitzar la formació a la caserna de Santa Coloma. El sindicat ha optat per guardar silenci durant tot aquest temps, però finalment s'ha decidit a fer públiques les seves contrapropostes per trencar la imatge d'intransigència que, en determinades ocasions, s'ha volgut donar del col.lectiu.