divendres, 23 de maig del 2008

L'ABA convida Interior a dur a terme accions legals o a rectificar

• El sindicat va demanar, per diverses vies, una entrevista amb Riberaygua
• La lletrada del cos va constatar el "canvi de posició" del ministeri el 8 de maig

Els bombers, durant unes pràctiques a la caserna de Santa Coloma.
IAGO ANDREU
ESCALDES-ENGORDANY


Com no podia ser d'una altra manera, la reacció dels Bombers a les crítiques rebudes ahir des del Ministeri d'Interior a través de les pàgines de EL PERIÒDIC no s'ha fet esperar. L'Associació Bombers d'Andorra (ABA) es va defensar ahir de les acusacions i va convidar Interior a emprendre accions legals per clarificar la situació o a rectificar les crítiques proferides dimecres.
El resum de la disputa podria ser el següent: mentre que Interior acusa els Bombers de faltar a la veritat en la majoria de punts de la negociació, l'ABA acusa el ministeri exactament del mateix. Els Bombers refusen de pla la imputació que se'ls fa des d'Interior segons la qual estarien seguint una estratègia per demorar sense terme el procés negociador. Des de l'ABA, es va fer arribar ahir una sèrie de correus electrònics a EL PERIÒDIC que demostren que la lletrada del sindicat va manifestar en diverses ocasions la voluntat dels Bombers de reunir-se amb el ministre d'Interior, Antoni Riberaygua, per continuar amb les negociacions. Fins i tot, segons la versió del sindicat, la mateixa lletrada ho va demanar una vegada personalment al titular d'Interior.
D'altra banda, els Bombers també imputen al ministeri l'acusació d'haver canviar de criteri respecte a l'avantprojecte de llei del cos. Des de l'ABA es va afirmar ahir que a l'inici del procés negociador l'únic que es va demanar va ser una regulació per via legislativa i no reglamentària i que es va acceptar el text del 2004 com una base sobre la qual negociar. Des de l'ABA es va explicar que s'havia elaborat una bateria de propostes alternatives per millorar el text i que des del ministeri mai no s'ha donat cap resposta a aquestes propostes. És per això que els responsables del sindicat consideren que qui ha tingut una posició intransigent durant el procés ha estat el ministeri i no pas a l'inrevés.
El 8 de maig, la lletrada de l'associació va rebre un correu electrònic del lletrat del ministeri en què s'explicava que el temps per enllestir la llei s'estava acabant i que qualsevol consideració que els Bombers volguessin fer al respecte s'havia d'expressar unilateralment. La lletrada de l'ABA, així com els seus responsables, van considerar que el ministeri havia dut a terme "un canvi de posició", ja que es negava a continuar amb les negociacions.

ELS TORNS
Les discrepàncies sobre com han anat les coses entre l'ABA i el ministeri afecten també l'espinós assumpte dels torns de treball. Des de l'ABA, es va afirmar ahir que hi ha quatre bombers disposats a declarar que des de la direcció se'ls va fer saber que el juliol començaven els torns de 12 hores entre setmana i els torns de 24 el cap de setmana.