dimarts, 20 de maig del 2008

La jornada de dotze hores seria més efectiva però requeriria més personal

L’estudi de clima laboral del departament de bombers encarregat pel ministeri de Justícia i Interior conclou que la jornada laboral de 12 hores és més efectiva que la de 24, però indica que el canvi de sistema requeriria un increment del personal del cos. L’anàlisi estableix també que els torns de 24 hores "motiven el personal, unifiquen els equips de treball i són bons per a la conciliació de la vida personal i professional".

Aquestes són algunes de les conclusions de l’estudi presentat ahir als treballadors del cos especial per l’empresa Opció, que entre altres punts va analitzar els avantatges i els inconvenients que suposaria un canvi de jornada laboral. En aquest àmbit, l’informe assegura que els torns de 24 hores "faciliten l’assimilació del fet xocant no afectant psicològicament", però en contrapartida "repercuteixen en la salut física", ja que són menys descansades. Finalment, les dotze hores suposarien un augment de les tasques de gestió, però facilitarien la comunicació en general, tot i que el torn actual afavoreix la comunicació dins d’una mateixa jornada.

El vicepresident de l’Associació de Bombers d’Andorra (ABA), Joan Torra, va recordar ahir que "alguns dels arguments de l’estudi, com ara les majors repercussions psicològiques del torn de 12 hores, ja els havíem aportat nosaltres" i va explicar que l’anàlisi no s’ha basat només en la realitat andorrana, sinó també en les experiències dels països veïns. Així mateix, Torra va incidir en l’argument de la conciliació entre vida laboral i familiar, en considerar que "des del ministeri i des del Govern en general es parla molt de la importància d’aconseguir aquesta conciliació".

Pel que fa als avantatges de la jornada laboral de 12 hores, el representant dels treballadors va assegurar que "el fet que sigui més efectiva i més descansada seria discutible". Finalment, Torra va apuntat que el sindicat ja havia argumentat que els torns de 12 hores requeririen un increment del personal, ja que "com més particions fas als torns, més gent necessites".

relació amb la direcció

Segons va exposar ahir l’ABA, l’estudi alerta sobre la direcció del cos de bombers i "alerta en l’àmbit de les condicions de treball, d’innovació i d’informació". En aquest sentit, el vicepresident del sindicat va explicar que "s’han produït reiterades queixes contra la direcció, ja que quan es fan les coses no s’informa bé la gent o es fa d’amagat". El text presentat ahir assegura també que "el tipus de lideratge depèn del caràcter personal de cada comandament, ja que no hi ha criteris objectius" i proposa la formalització i aplicació de l’estructura organitzativa, així com la realització d’una valoració i classificació professional.

D’altra banda, l’estudi proposa que es defineixin les missions i les funcions de les ambulàncies i que es realitzin protocols de col·laboració, un altre dels punts que el sindicat ha demanat reiteradament durant els últims mesos. "Cal que sapiguem què hem de fer amb les ambulàncies i com han de funcionar els serveis", va comentar el representant dels bombers.

Finalment, les conclusions de l’anàlisi constaten que les instal·lacions de la caserna principal són les més adequades per fer la formació, tal com va acceptar recentment el ministeri de Justícia i Interior. En aquest sentit, Torra va lamentar que el ministeri no els ha comunicat aquesta conclusió i va reflexionar sobre el fet que "el ministeri ha rectificat en aquest assumpte i creiem que rectificar és de savis".

representativitat de l’estudi

L’empresa que s’ha encarregat de realitzar l’estudi ha comptat amb el 96% de la participació de la plantilla del cos especial, segons les dades facilitades per la mateixa empresa als bombers. En aquest sentit, l’ABA va lamentar ahir "les declaracions que va fer la direcció del cos en relació amb la participació, que va qualificar de moderada". En aquest sentit, Torra va argumentar que a partir del 70%, la participació es considera correcta i va afegir que tan sols el 30% dels treballadors van fer entrevistes personals, ja que era el percentatge que havia requerit l’empresa.

reunió amb ministeri

L’ABA va reiterar ahir que està a l’espera que el ministre de Justícia i Interior, Antoni Riberaygua, accepti la seva petició de reunió per tractar els diferents punts que s’han tractat amb la direcció sobre la llei del cos especial. "Estem esperant que el ministre es pronunciï sobre el tema", va apuntar ahir Torra, que espera tenir l’oportunitat de presentar les al·legacions pertinents a l’esborrany de llei presentat pel Govern, basat en el projecte de llei del 2004.

El sindicat acusa la direcció de "jugar brut" per oferir complements de responsabilitat afegida a alguns bombers

L’Associació de Bombers d’Andorra (ABA) va lamentar ahir la forma d’actuació de la direcció del cos per oferir complements de responsabilitat afegida (CRA) als treballadors. Segons van explicar ahir des del sindicat, "en els darrers dies, alguns afiliats s’han dirigit a la junta i han expressat que la direcció els ha ofert un CRA per assumir un càrrec, manifestant que si no es volia assumir el càrrec, seria ofert a un altre bomber". El vicepresident de l’associació, Joan Torra, va assegurar que "des de l’associació compartim els objectius, però no els mitjans de la direcció, que d’aquesta manera busca gent que comparteixi el seu projecte". Segons va explicar el representant dels treballadors, el CRA que s’ofereix suposaria un increment de 600 euros del salari i "a molts treballadors els suposa una tercera part del seu sou". En aquest sentit, Torra va comentar que "veiem aquesta pràctica com un joc molt brut de la direcció". El sindicat va argumentar que "en tot moment hi hauria d’haver igualtat d’oportunitats per a tots els membres del cos a l’hora de promocionar-se dins d’aquest i seleccionar el candidat més capacitat per ocupar la plaça, i que no fos el criteri únic de direcció, per favoritismes o premis".