dissabte, 10 de maig del 2008

Interior dóna la raó als Bombers en el debat sobre les casernes

• La direcció preveu acabar la negociació en 10 dies i entrar la llei a final de l'estiu
• Recuperat el text del 2004 que va quedar aturat malgrat el consens assolit

IAGO ANDREU
ESCALDES-ENGORDANY


Lluny d'estancar-se, les negociacions per culminar la reforma del cos de Bombers i impulsar la nova llei avancen a bon ritme o, com a mínim, això és el que assegura el Ministeri d'Interior per contrarrestar els rumors sorgits últimament segons els quals el procés negociador estaria aturat. Tot plegat fa que la direcció del cos i el Ministeri tinguin previst culminar les negociacions en uns 10 dies i poder presentar el projecte de llei al Consell General a final de l'estiu.
Com a prova de la bona marxa de les converses, des del Ministeri d'Interior destaquen algunes cessions fetes per acostar posicions. Entre aquests acostaments, un dels més rellevants és el referent a les casernes. Els plans inicials del Ministeri i de la direcció passaven per especialitzar cadascuna de les quatre casernes en un tipus de formació concreta: salvament i rescat de muntanya a la Massana, incendis a Santa Coloma, excarceració a Canillo i reconeixement de locals al Pas de la Casa.
Després de les converses, però, el Ministeri ha reconegut que els Bombers tenien raó i que la caserna de Santa Coloma és la més adequada per centralitzar la formació. Aquest gest es fa públic pocs dies després que l'Associació Bombers d'Andorra (ABA) anunciés la seva decisió de retirar els dos recursos d'alçada que havia presentat contra l'Executiu.
Un altre acostament significatiu és que el Ministeri ha recuperat el projecte de llei del 2004, tal com demanaven els Bombers, per bé que es buidarà de contingut en tot el referent a la protecció civil, ja que aquest assumpte està previst regular-lo en una llei específica. El text del 2004 va quedar abandonat el 2005, quan es va començar a treballar en una nova llei que també va quedar aturada.

90% DE FORMACIÓ
Des del Ministeri d'Interior, insisteixen que un dels punts forts del pla de reorganització del cos de Bombers és el de la formació: la intenció és que els agents destinin el 10% del temps a treballs i el 90% a formació, ja sigui interna, específica o específica realitzada a l'estranger.