dimecres, 21 de maig del 2008

L'ABA denuncia que la direcció recorre als CRA per fer adeptes

• El sindicat demana que s'adjudiquin els càrrecs per concurs i no "per favoritismes"
• Una auditoria aconsella formalitzar l'estructura organitzativa del cos


Tot i que semblaven relegats al passat, els complements de responsabilitat addicional (CRA) tornen a centrar la polèmica entre el Ministeri d'Interior i els cossos especials. Si anys enrere els CRA del Servei de Policia van ser motiu de disputa, ara les desavinences afecten el cos de Bombers. Ahir a la tarda, l'Associació Bombers d'Andorra (ABA) va denunciar que la direcció recorre als CRA per tal de fer adeptes entre els membres del cos i aconseguir el suport que ara no té per al projecte de reforma que impulsa el ministeri encapçalat per Antoni Riberaygua. Segons l'ABA, l'actitud de la direcció es contradiu amb els resultats de l'auditoria del cos encarregada a l'empresa Opció.
La denúncia té el seu origen en les queixes que diversos afiliats han adreçat a la junta del sindicat per l'oferiment d'un CRA a canvi d'assumir un determinat càrrec. Segons va explicar ahir el vicepresident de l'ABA, Joan Torra, es tractaria de complements d'uns 600 euros, la qual cosa equival en molts casos a un increment del 33% del salari. Amb aquests CRA la direcció espera poder cobrir una dotzena de càrrecs previstos en la reorganització que es vol tirar endavant; càrrecs com el de cap de zona, cap de formació, cap de prevenció o de GRIM, entre d'altres.
La denúncia del sindicat és doble: d'una banda, es considera que el recurs al CRA trenca la igualtat d'oportunitats entre els membres del cos, i, de l'altra, es veu com una decisió encaminada a dur a terme la remodelació de forma unilateral i prescindint del consens. L'ABA ha manifestat en diverses ocasions que és preferible que els càrrecs s'adjudiquin per mitjà d'un concurs, ja que així es garanteix l'accés igualitari de tots els aspirants i les funcions queden més ben definides, mentre que les atribucions d'un CRA "es poden anar redefinint", en paraules del vicepresident del sindicat.
Més enllà de la preferència pel concurs, la denúncia de l'ABA també va venir motivada pel fet que la direcció comença a adjudicar càrrecs en funció d'una nova organització que no té el suport dels membres del cos. Tot plegat fa que des del sindicat s'interpretin aquests moviments com una estratègia per guanyar adeptes a força de "favoritismes" i "premis".

CONTRADICCIÓ AMB L'INFORME
La reclamació de l'ABA es veu reforçada pels resultats de l'auditoria sobre el factor humà del cos encarregada pel ministeri a l'empresa Opció. L'estudi recomana establir uns criteris comuns per al creixement professional i formalitzar i aplicar l'estructura organitzativa, i això dóna arguments al sindicat per afirmar que la direcció es contradiu amb els resultats de l'informe encarregat.
De fet, la mateixa auditoria, els resultats de la qual es van comunicar als membres del cos ahir, ha constatat la mala relació existent entre el personal i la direcció. En canvi, les conclusions afirmen que la relació entre els efectius és la normal i que hi ha bons nivells d'implicació i d'autorealització. Això no obstant, s'alerta sobre les condicions de treball, d'innovació i d'informació. Segons el vicepresident de l'ABA, aquesta alerta està motivada pel fet que "quan hi ha canvis, no es presenten com cal, sinó d'amagat". El cas del CRA, segons el sindicat, reafirmaria aquesta tendència i la poca voluntat de consens del ministeri i de la direcció. De fet, des de l'ABA, les negociacions es consideren pràcticament trencades, tot i que encara s'ha optat pel recurs de demanar una reunió amb Riberaygua.