dilluns, 26 de maig del 2008

L'ABA va demanar a Interior una redefinició dels càrrecs



• L'associació es va mantenir ferma en la reivindicació dels torns de 24 hores
• El sindicat lamenta que el ministeri no donés pràcticament cap resposta
IAGO ANDREU
ESCALDES-ENGORDANY


Objectius compartits i discrepància respecte a les vies per assolir-los. Aquest podria ser un bon resum genèric de la polèmica que enfronta des de fa mesos l'Associació Bombers d'Andorra (ABA), d'una banda, i el Ministeri d'Interior i la direcció del cos, de l'altra, i que va arribar a un dels seus punts àlgids de tensió a final de la setmana passada, quan el sindicat i Interior es van intercanviar acusacions després que l'ABA acusés el ministeri de fer adeptes per mitjà dels complements de responsabilitat addicional (CRA).
De fet, en una de les propostes que l'associació va lliurar fa mesos a la direcció del cos i al ministeri en el marc de la negociació de l'avantprojecte de la llei de Bombers, ja es demanava una redefinició de les funcions dels bombers, oficials i suboficials, així com una nova classificació dels càrrecs en cas que es volgués dur a terme una reestructuració. És el mateix que l'ABA va tornar a demanar, amb més contundència, la setmana passada. El ministeri, en principi, no tanca la porta a aquesta possibilitat quan puntualitza que el recurs als CRA és provisional.
Si es comparen els plans de reestructuració d'Interior amb les propostes dels Bombers s'arriba a la conclusió que un dels punts forts de la polèmica continua sent el sistema de torns, que el ministeri voldria fixar preferiblement en 12 hores i l'ABA mantenir en torns de 24 hores. Des del sindicat s'afirma que el sistema vigent fins ara, rotatiu i no tancat, "permet adaptar-se a les necessitats del servei".
Això xoca frontalment amb el projecte del ministeri que afirma que "una gestió basada en 12 hores de servei permet multiplicar els entrenaments física, teòrics i pràctics". En un dels documents de treball del ministeri, es calcula que "un bomber que realitza una guàrdia de 24 hores no treballa més de 8 hores efectives", una afirmació que encén les ires de diversos membres del cos.
Les propostes de l'ABA pel que fa als horaris no es queden en la defensa de les 24 hores, sinó que també contenen un càlcul de les hores de formació i de prevencions i revisions necessàries. Segons el sindicat, cada bomber destina sis de les 24 hores de la guàrdia a aquestes tasques.
Més enllà de les demandes concretes, des del sindicat es lamenta que la direcció no hagi donat resposta als seus arguments i que només s'hagin acostat posicions en l'assumpte de les casernes.