dissabte, 17 de maig del 2008

Un estudi proposa una caserna de Bombers al túnel dels Dos Valires

L'estudi de reorganització del cos de Bombers que va demanar el Ministeri d'Interior, després que els serveis sanitaris que desenvolupava el cos van passar al Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS), proposa una nova caserna de Bombers quan estiguin acabades les obres del túnel dels Dos Valires. El mateix estudi tècnic per qüestions de mobilitat i de reorganització del cos proposa fer desaparèixer tres de les actuals casernes, la de Pas de la Casa, la de Canillo i la de la Massana. Amb aquesta nova organització, el nou projecte contempla per a l'eficient mobilitat del cos la caserna als túnels, una nova a Soldeu i la ja consolidada de Santa Coloma.
Aquest plantejament suposa un canvi destacable en la reorganització que s'està fent en la nova llei de Bombers i en el projecte de reorganització del cos, després que deixés d'oferir els 8.500 serveis sanitaris anuals. El projecte de reorganització que el ministeri va proposar a Govern no té en compte, segons van explicar ahir des de l'Associació de Bombers d'Andorra (ABA), la despesa en infraestructures que hauria de tenir la caserna de Canillo, segons la proposta d'Interior. En el projecte de reorganització, el ministeri preveu ampliar a sis bombers diaris els tres que hi ha actualment; això suposa una ampliació doble de personal per a aquesta caserna, que passaria de 15 a 30 bombers, en total. Des de l'ABA, el seu vicepresident, Joan Torra, va criticar que es previngui aquesta ampliació de personal "sense tenir en compte l'adequació que s'ha de fer en la infraestructura, així com també els vehicles i altres mitjans per a tot el personal a la caserna de Canillo". A més, si a la critica se li hi afegeix que, segons l'informe tècnic, aquesta caserna tendirà a desaparèixer amb els nous túnels, no caldria aquest replantejament.

DESPLEGAMENT
En l'avantprojecte de la llei dels Bombers s'esmena, de manera general, el desplegament
territorial del cos que s'efectua "mitjançant una xarxa de casernes o parcs de Bombers existents en diverses parròquies amb l'objectiu de millorar l'eficàcia i la celeritat de les intervencions d'emergència i donar una protecció i resposta operativa similar a qualsevol nucli". A més a més, aquest text sí que contempla operativament "les quatre casernes" que s'integren en dos sectors bàsics d'actuació i no preveu les tres que proposa l'estudi.

PEPA GALLEGO
ESCALDES-ENGORDANY