dijous, 17 de juliol del 2008

El sindicat de bombers acusa la direcció d’assetjar psicològicament el personal


L’Associació de Bombers d’Andorra (ABA) va acusar ahir la direcció d’assetjar psicològicament el personal del cos especial i de "desgastar el col·lectiu", després que s’hagi citat alguns agents a declarar davant de la policia per aclarir responsabilitats, ja que es van trobar punxades les quatre rodes del vehicle del director adjunt, Sergi Flucha, segons va exposar ahir la junta del sindicat.

Els representants dels treballadors van assegurar que "la forma d’actuar de la direcció està causant que alguns bombers hagin agafat la baixa per depressió i afecta altres que ho haurien de fer per prescripció mèdica però no ho fan". "Estan exercint una pressió massa gran", van dir des de l’associació. Així mateix, el sindicat va criticar que, com a conseqüència de l’incident amb el vehicle del director adjunt, "s’està sometent alguns bombers a interrogatoris individuals, sense comunicar-los si compareixen o no en concepte d’imputats i sense aixecar cap acta ni donar una còpia signada", i va afegir que "això és una coacció a la gent".

La junta del sindicat va apuntar que aquest fet se suma a altres mesures que ja s’havien comentat anteriorment, com ara les "modificacions constants del plàning establert", l’ús reiterat d’SMS per modificar les guàrdies i la "buidada de contingut" feta amb el transport sanitari. En aquest sentit, la junta va argumentar que "a hores d’ara, encara no sabem el plàning que tindrem de cara a les vacances d’estiu, ja que encara no s’han instaurat els torns de dotze hores", una incertesa que, segons el sindicat, "està afectant laboralment, familiarment i personalment, tal com es pot constatar amb les diverses baixes laborals i el tractament mèdic que estan seguint alguns treballadors".

L’ABA exigeix que s’adeqüi la caserna perquè la teleoperadora que va emmalaltir pugui tornar

L’Associació de Bombers d’Andorra exigirà que s’adeqüi la sala de control central de la caserna de Santa Coloma per preservar la salut de la vintena d’assalariats que hi treballen i perquè hi pugui tornar la teleoperadora que va caure malalta a principis d’any, presumptament com a conseqüència de la concentració excessiva d’ones electromagnètiques i material de plàstic al lloc de treball. El sindicat va avançar ahir que la setmana vinent presentarà un recurs, després que la treballadora, que estava de baixa per hipotròfia semicircular des del 21 de febrer, rebés l’alta ahir, juntament amb un anunci de reubicació temporal a l’administració general.

Segons van explicar ahir des de la junta del sindicat, l’operadora de telèfon va rebre dimecres passat una resolució, en què se li comunicava el trasllat per fer tasques de suport administratiu a l’administració general, un lloc de treball del mateix nivell que el que ocupava anteriorment. Així, el document assegura que es tracta d’una "mesura temporal de canvi de lloc de treball per evitar qualsevol recaiguda" i, segons el sindicat, el mateix document "reconeix que hi ha un espai amb factors de risc per als treballadors".

És per això que el sindicat recorrerà contra la resolució del Govern i tornarà a demanar els diferents informes que s’han elaborat sobre aquest espai, un fet que, segons els representants de la junta de l’ABA, "vam fer des del primer moment, però la direcció ho ha amagat des de l’inici".

Pel que fa al trasllat de la teleoperadora afectada, des del sindicat es va apuntar que ella "no té la culpa que el material de la caserna hagi tingut aquest efecte" i es va reflexionar sobre el fet que "en el seu moment es va guanyar la plaça de treball i es va formar per a aquesta plaça, no per fer de suport administratiu".

Als països veïns s’han produït també situacions similars, com és el cas de l’edifici de Gas Natural situat a Barcelona, on prop d’un centenar de treballadors van contraure hipotròfia semicircular, una malaltia caracteritzada per la pèrdua de teixit adipós sota la pell que habitualment apareix en oficines on es concentren ones electromagnètiques, material plàstic i una baixa humitat.

www.avalc.es