dijous, 31 de juliol del 2008

L'ABA denuncia que la caserna de Bombers "és un edifici malalt"


• Cruseta ha analitzat el cas d'una dona afectada per lipotrofia semicircular
• Una resolució de Govern ha obligat la direcció a reubicar-la, admetent la malaltia

AINA MAURI I LISA
ANDORRA LA VELLA www.elperiodicdandorra.com


L'Associació de Bombers d'Andorra (ABA) va denunciar ahir públicament que la caserna de Bombers de Santa Coloma "està malalta". No es tracta d'una metàfora, sinó del nom popular que s'ha donat a aquells edificis els quals provoquen una malaltia als qui l'ocupen. Els casos més coneguts van ser els de la Torre Agbar a Barcelona o dels edificis més emblemàtics de La Caixa de Pensions.
Els Bombers van donar suport d'aquesta manera a una de les treballadores de la caserna, que va patir lipotrofia semicircular a causa de les radiacions i les condicions que té l'edifici. La malaltia va ser acreditada per la doctora Cruseta, la mateixa que va detectar la lipotrofia semicircular als afectats de la Torre Agbar de la ciutat comtal.
Tot i que els experts asseguren que no es pot parlar d'edifici malalt fins que el 20% dels ocupants es veuen afectats per aquesta malaltia, els Bombers asseguren que la direcció no està duent a terme les recomanacions emeses des del propi Govern per evitar les disfuncions de l'edifici que estan provocant aquesta lipotrofia semicircular.


EL PRIMER CAS
Ahir, la treballadora afectada va presentar un recurs a la Batllia després que el Govern hagi resolt, mitjançant un informe del Departament d'Indústria, que la medició dóna validesa a la baixa per malaltia de la demandant. La resolució assenyala que s'ha de reubicar la dona perquè el seu lloc de treball és nociu, però el canvi, segons van denunciar des de l'ABA, la perjudica en l'àmbit personal. Aquest document també inclou els canvis que la direcció ha de fer en l'estança, però no posa termini per dur a terme els canvis en qüestió.
En publicar-se la resolució, la Caixa Andorrana de la Seguretat Social va donar l'alta a la dona immediatament, per la qual cosa ella mateixa ha hagut de demanar una excedència, ja que no està disposada a tornar a la feina en aquestes condicions, que perjudiquen directament la seva vida personal (el canvi és tant de feina com d'horaris).

CANVIS QUE CAL FER
Tot i que no hi ha cap altre cas, per ara, la resolució obliga la direcció a fer certs canvis en l'estança afectada. Tot i això, l'ABA denuncia que en l'estança en qüestió hi ha altres treballadors als quals no se'ls ha reubicat.
Més encara, només s'han fet medicions en el lloc de treball de la dona denunciant, quan segons els experts, pot ser tot l'edifici el que pugui provocar aquesta afecció. Per aquest motiu, ahir Bombers van entrar una sol.licitud a Govern perquè es clausurin les dependències del Control Central, on treballava la dona, fins que aquesta es condicioni adequadament.

ALTRES DADES
Aquesta afecció provoca l'atrofia de teixits subcutanis, principalment localitzat a la part davantera de les cuixes. Normalment està provocada pel contacte, entre altres elements, amb determinats camps electromagnètics i per excés d'humitat. Els serveis mèdics van confirmar que afecta majoritàriament les dones --el 87% del total-- d'edats compreses entre els 25 i els 57 anys. El primer cop que es va sentir a parlar de la lipotrofia semicircular al país veí va ser quan va haver de ser desallotjada durant quatre dies la nova seu central de Gas Natural a la Barceloneta, afectant més de 200 treballadors.

amauri@andorra.elperiodico.com