divendres, 18 de juliol del 2008

L'ABA denuncia pressions de la Policia a diversos membres del cos

• Denuncien que es convoca els bombers a reunions de què no se n'aixeca acta
• El sindicat atribueix l'augment de les baixes a la forma d'actuar de la direcció
IAGO ANDREU
ESCALDES-ENGORDANY


"La Policia convoca telefònicament i massivament els bombers per qüestionar-los." Així comença el comunicat que l'Associació Bombers d'Andorra (ABA) va fer públic ahir per denunciar pressions policials sobre diversos membres del cos.
Segons l'ABA, nombrosos bombers han rebut trucades de la Policia per fer-los anar a una reunió de la qual no s'aixeca cap acta i en què es procedeix a realitzar un interrogatori amb preguntes que la direcció del sindicat qualifica d'"absurdes". Les preguntes d'aquest interrogatori versarien sobre el domicili, la feina o sobre si en algun moment s'ha sentit amenaçat. Segons l'associació, "el més greu és que no es comunica al bomber el motiu de la seva convocatòria, sotmetent-lo a un interrogatori". Amb tot, la versió de què disposa el sindicat és la referida pels bombers citats, ja que cap membre de la direcció de l'ABA ha estat convocat a les reunions.
Tot i que en un primer moment l'associació va pensar que les reunions estarien relacionades amb les quatre rodes punxades del cotxe del director adjunt, Sergi Fluchà, sembla ser que les preguntes formulades per la Policia als bombers no anaven en aquesta direcció. El cas és que fa unes setmanes que el vehicle del director adjunt va aparèixer amb les quatre rodes punxades a la caserna de Santa Coloma.
Més enllà dels "interrogatoris" policials, les queixes de l'ABA continuen centrant-se en la forma d'actuar de la direcció del cos. Segons el sindicat, la manca de planificació provoca "incertesa de no saber quan et toca treballar, afectant laboralment, familiarment i personalment". Des del sindicat es lamenta que molts membres del cos veuen alterats al darrer moment els seus períodes de descans i que, en alguns casos, hi ha bombers que s'han vist obligats a fer diverses guàrdies de 24 hores amb només un període de descans de 24 hores entre elles. "Hem passat de tenir una o dues baixes en un cos de 100 bombers a tenir-ne 10", va lamentar el vicepresident de l'ABA, Joan Torra, que va relacionar l'argument de les baixes amb la mala gestió de la direcció.
El sindicat continua la seva denúncia de l'incompliment de la llei de la Funció Pública per part del ministre de Justícia i Interior, Antoni Riberaygua. Aquest cop es tracta del nomenament com a cap d'àrea operativa un bomber de categoria C per davant de sis comandaments que tenien la categoria B i també de dos nomenaments més que "no respecten la igualtat d'oportunitats".