dilluns, 2 de juny del 2008

Demandes del administratius de la Policia i els Bombers

El règim jurídic no està ben determinat i sovint han de fer altres funcions
IAGO ANDREU
ESCALDES-ENGORDANY


Les reclamacions laborals del personal dels cossos especials --en aquest cas, Policia i Bombers-- no es limiten als agents i als bombers pròpiament dits, sinó que també abasten el personal administratiu de tots dos serveis. La negociació de la nova llei de la Funció Pública ha obert la caixa de les reivindicacions i la del personal administratiu que treballa a la Policia i als Bombers és que se'ls atorgui un tracte específic, diferenciat del personal de l'administració general. Segons s'explica des dels sindicats, la problemàtica és clara: el règim jurídic del personal administratiu dels cossos especials no està ben determinat i sovint es veuen obligats a dur a terme funcions que van més enllà de les d'un administratiu ordinari.
"El problema del personal administratiu és que no està a casa de ningú", explicava a final de la setmana passada el vicepresident del Sindicat Policia (Sipa), Ferran Verdaguer. Segons Verdaguer, la indeterminació que pateixen aquests treballadors fa que orgànicament siguin part de la Policia, mentre que des d'un punt de vista laboral depenen de Funció Pública. Tant el Sipa com el CFPA s'han fet ressò de les demandes del col.lectiu i voldrien que el personal administratiu tingués una consideració diferenciada dels funcionaris de l'administració general. "La gent del carrer els coneix com a policies, o com a treballadors de la Policia i això fa que se'ls associï amb les connotacions negatives del cos, com és la funció repressiva", va afirmar Verdaguer. Des de les associacions professionals, es vol remarcar que es tracta d'un personal que pateix les incomoditats de formar part d'un cos especial i que, en canvi, no es beneficia dels avantatges.
El mateix que es reclama des de la Policia és també una reivindicació per part dels Bombers. "Els administratius tenen una formació específica i haurien de ser considerats bombers i no com una part de l'administració general", es queixava fa uns dies Joan Torra, vicepresident de l'Associació Bombers d'Andorra (ABA). Des del sindicat es lamenta que el personal administratiu estigués contemplat com a part del cos en el projecte de llei de Bombers del 2004 i que l'avantprojecte actual, en canvi, no ho preveu així.

NOVES LLEIS
En el cas de la Policia, també s'han succeït una sèrie de canvis legislatius que han anat modificant el règim jurídic del personal administratiu. Des dels sindicats es recorda que tant els decrets dels veguers com la llei qualificada de la Policia afirmen que el cos està format per agents, administratius i tècnics. De fet, segons va explicar el vicepresident del Sipa, el personal administratiu de la Policia va tenir una consideració diferenciada de l'administració general, com a mínim, fins a final de la dècada dels 80. La llei de la Funció Pública del 2000 va acabar de consagrar la divisió entre els membres del cos, ja que, en dividir l'administració en cossos especials i cos general, els agents van anar a parar al primer grup i els administratius al segon. Verdaguer va admetre la dificultat que aquestes reivindicacions siguin ateses.