divendres, 20 de juny del 2008

La llei de Bombers arriba al Consell amb petits canvis respecte al 2004

Es concreten les funcions dels membres del cos i la distribució territorial
• Queda clar que el personal administratiu es regeix per la llei de la Funció Pública


El Consell General va admetre a tràmit el projecte de llei qualificada de Prevenció i Extinció d'Incendis i Salvament, és a dir del cos de Bombers, dimecres passat. Tal com ja es va anunciar, el text enviat per l'Executiu és molt similar al del projecte del 2004, per bé que presenta algunes modificacions que no deixen de ser significatives. Els grups parlamentaris ara tenen tot l'estiu per endavant per presentar esmenes, ja que el termini finalitza l'11 de setembre.
Més enllà de la desaparició de tots els articles referents a la protecció civil, una matèria que serà objecte d'una legislació específica, s'han introduït modificacions en l'articulat referent a l'àmbit d'actuació, les funcions, les competències, el personal administratiu i la formació, així com també en el paper del Ministeri d'Interior en tant que responsable.
El projecte de llei estableix, per bé que de manera genèrica, la nova distribució territorial dels efectius i de les casernes ja avançada en el decret aprovat fa unes setmanes per l'Executiu. Així doncs, la llei consagra la divisió del territori en dos sectors: un, integrat per Sant Julià, Andorra la Vella, la Massana i Ordino i un altre format per Canillo, Encamp i Escaldes. Pel que fa a les funcions dels membres del cos, el nou projecte hi afegeix una funció més respecte al del 2004: la de fer les inspeccions previstes per la normativa vigent. També pel que fa a les competències hi ha alguna diferència: si el projecte del 2004 disposava que l'evacuació temporal preventiva es podia perllongar més enllà de les 24 hores mentre existissin circumstàncies de risc, el text actual requereix autorització judicial per poder superar el llindar de les 24 hores.
El projecte actual també deixa més clar el règim dels administratius adscrits al cos de Bombers, com és el cas de les telefonistes, especificant que formen part de l'administració general i que estan regits per la llei de Funció Pública.

POLÈMIC DRET DE MANIFESTACIÓ
El projecte de llei manté un article en què es prohibeix als Bombers manifestar-se de manera pública en la defensa dels seus drets laborals vestits amb l'uniforme i amb el material o els vehicles del cos. És un dels punts que portarà algun problema amb el sindicat dels Bombers, ja que es considera que la prohibició de manifestar-se amb l'uniforme ha quedat antiquada. Un supòsit diferent és el de manifestar-se amb els vehicles.