dijous, 5 de juny del 2008

PAS DECISIU EN LA REESTRUCTURACIÓ DELS COSSOS ESPECIALS


El Govern dóna l'impuls definitiu a la reforma del cos de Bombers

• El Consell de Ministres dóna llum verd al projecte de llei i el decret de reorganització del DEPEIS
• Un satisfet Riberaygua demana "professionalitat, implicació i treball" als membres del col.lectiu

Després de mesos de polèmica i d'anys d'intents frustrats de dur-la a terme, la reforma i la nova regulació del cos de Bombers està des d'ahir més a prop que mai. El Consell de Ministres va aprovar el projecte de llei de Bombers i el decret de reorganització del cos en un dia que el ministre d'Interior, Antoni Riberaygua, principal artífex de la reforma, va qualificar d'"importantíssim".
Segons va explicar Riberaygua, en la compareixença de premsa posterior a la reunió setmanal de l'Executiu, la reestructuració del cos ja no podia esperar més: "Fa deu mesos que treballem decididament en la reforma de Bombers ... s'acosta el final de la legislatura i no voldria que les coses quedessin tal com estan", va afirmar el titular d'Interior. Riberaygua va qualificar la regulació de Bombers "d'amalgama legislativa" i va tenir paraules de record i agraïment per als seus antecessors en el càrrec que havien intentat dur a terme la reforma. El ministre va citar explícitament Jordi Serra, que va aprovar un projecte de llei el 2004 que va arribar al Consell General, però que va veure aturada la seva tramitació parlamentària per la proximitat de les eleccions generals.
La referència a Serra no podia ser més adequada, ja que, segons Riberaygua, el text que ahir va aprovar l'Executiu és el mateix que el del projecte del 2004, excepte en els articles referents a la protecció civil i al 112, que han estat eliminats. "És un bon text, segur que és millorable, però per això hi ha el Parlament", va afirmar.
El titular d'Interior va reiterar en diverses ocasions la necessitat de dur a terme la reforma de manera imminent. Per no perdre temps durant la tramitació parlamentària de la llei, l'Executiu també va aprovar ahir un decret de reorganització del Departament de Prevenció i Extinció d'Incendis i Salvaments (DEPEIS). Les línies bàsiques del decret ja han estat avançades per EL PERIÒDIC en diverses ocasions durant els darrers mesos: es tracta de flexibilitzar el sistema de torns, donar més importància a la prevenció i la formació i establir una reorganització territorial dels efectius en dues grans zones. Riberaygua va anunciar que el decret aprovat ahir es pot veure modificat per l'aprovació de la llei i per les "aportacions positives" del col.lectiu.

"PROFESSIONALITAT"
Riberaygua no va passar per alt els moments de tensió viscuts durant aquests últims mesos i els nombrosos desencontres entre la cúpula del Ministeri i l'Associació Bombers d'Andorra (ABA). "Dels nostres bombers espero treball, implicació i professionalitat, tres coses que ja sé que tenen, però ara cal que demostrin que són bombers i que no es miren el melic o estan ocupats en qüestions fenícies", va declarar. Una d'aquestes "qüestions" és, segons el ministre, l'espinós assumpte dels torns, que la direcció vol flexibles i l'ABA de 24 hores: "Els horaris no són un problema per a la població, són un problema per als bombers", va dir.
Segons les explicacions que va donar ahir, el titular d'Interior també contempla la possibilitat que la reforma acabi a la via contenciosa i va anunciar que dimitiria si "un tribunal en última instància" desacredita la nova regulació. Mentre aquest moment no arriba, però, Riberaygua va fer una crida als bombers a treballar i va reafirmar la seva voluntat de ferro: "No pararé fins a l'últim dia que estigui en aquest Govern". Malgrat tot, el ministre també va tenir paraules d'agraïment per a l'ABA. "Hem mantingut nombroses reunions, mai masses ... però arriba un moment en què el diàleg no ha de ser una finalitat, sinó un mitjà i la finalitat és millorar el funcionament dels Bombers".

PROGRESSIVITAT
Pel que fa a l'aplicació del decret de reforma, el director del cos, Jordi Boixader, va anunciar que seria progressiva i que no es començaria a posar en marxa fins al juliol. "Deixarem un mes de transició perquè molta gent ja té les vacances planificades", va afirmar.