diumenge, 22 de juny del 2008

El reglament de Bombers del 1980 ja preveia torns de 8 i 24 hores

• La polèmica figura del director adjunt també estava contemplada
• La regulació de fa 28 anys era molt més genèrica que el projecte de llei actual



Tot i que ha esdevingut un dels punts més controvertits del projecte de llei qualificada de Prevenció i Extinció d'Incendis i Salvament, la possibilitat que els torns de treball oscil.lessin entre les 8 i les 24 hores ja estava prevista en el reglament d'organització del cos de Bombers del 1980, encara en vigor.
"L'horari de treball del personal professional, estigui o no allotjat a la caserna, queda fixat en 24 hores de servei seguides i 24 hores de descans. El torn de treball quotidià a la caserna queda fixat en 8 hores per dia." Així ho estableix el reglament aprovat pel Consell General el 1980, una època en què, tal com es desprèn de la lectura del text, bona part del personal residia a la caserna. Els torns de treball eren, doncs, de 8 hores, i les guàrdies, de 24, però amb només 24 hores de descans. Amb el temps, tot i que el reglament continua en vigor, la durada dels torns s'ha equiparat a la de les guàrdies de 24 hores, per bé que ampliant el temps de descans entre guàrdies.
Sigui com sigui, el redactat del 1980 no difereix gaire del del projecte de llei que l'Executiu acaba de remetre al Consell: "Guàrdies que poden ser de 8 hores. Les guàrdies poden tenir fins a una durada màxima de 24 hores", diu el text actual. El dels horaris, a més, no és l'únic punt polèmic de la reestructuració actual que ja estava previst el 1980, ja que el reglament de fa 28 anys ja preveia la figura del director adjunt i li donava un paper concret en la comissió administrativa que regia el cos. Altres membres de la comissió, com ara el conseller delegat de serveis públics, ja han desaparegut amb la posada en marxa de l'Executiu el 1982 i la Constitució del 1993.
Més enllà dels punts de coincidència, la regulació de 1980 era molt més genèrica que el projecte de llei actual, que detalla i precisa les funcions, atribucions, drets i deures dels membres del cos.

CURIOSITATS
El reglament del Servei d'Incendis i Salvament del 1980 data d'una època en què els bombers residien a la caserna i conté diverses disposicions de convivència que, llegides 28 anys després, resulten curioses. Es disposa, per exemple, que els bombers i les seves famílies mantinguin relacions cordials per no comprometre "la bona harmonia que ha d'existir a la caserna". Es prohibeix als fills dels bombers jugar dins de les dependències del parc, així com freqüentar l'habitatge privat durant les hores de treball. Altres interdiccions són les referides a rebre visites durant les hores de treball o aturar-se als portals d'entrada a la caserna i desplaçar-se als comerços propers. Per bé que no tot eren prohibicions, ja que també es facultava els bombers a prendre una consumició al bar interior durant el quart d'hora de lleure.