dijous, 5 de juny del 2008

L’executiu aprova la reestructuració de bombers per decret a l’espera de la llei

El consell de ministres va aprovar ahir per decret la reestructuració del departament de bombers i va avalar l’avantprojecte de llei del cos especial presentat pel ministeri de Justícia i Interior, que s’assegura d’aquesta manera la possibilitat de tirar endavant la reforma mentre la llei passa el tràmit parlamentari. "Una llei té un tractament parlamentari que s’allarga en el temps i, per tant, cal tenir un pla zenital de les qüestions", va argumentar el titular de Justícia i Interior, Antoni Riberaygua, que va aclarir que "cal plantejar des d’un punt de vista jurídic immediat una millora que doni més seguretat i més mitjans, i s’ha de fer ja".
Tal i com va avançar el BONDIA, l’aprovació del decret obre les portes als torns de 12 hores, que s’aplicaran de dilluns a divendres a partir de l’1 de juliol, moment en què entraran en vigor els nous quadrants de servei previstos per la direcció. Les guàrdies de 24 hores es mantindran durant el cap de setmana, mentre que es podran aplicar torns de 8 hores de forma puntual, segons les necessitats del servei. Així mateix, la direcció ha variat la proposta inicial d’hora d’entrada, de manera que els horaris dels torns de 12 hores seran de 8 a 20 hores i de 20 a 8 hores.
Riberaygua va explicar que els canvis de torn "no són una imposició, sinó una flexibilització dels horaris" i va afegir que els canvis es realitzen "per servir la gent". A més, el ministre va demanar als bombers un esforç d’adaptació i va argumentar que "cada país adapta els torns a les seves necessitats". En aquest sentit, el titular de Justícia i Interior va argumentar que "d’un torn de 24 hores se n’aprofiten vuit", i va defensar que "el bomber no ha d’estar parat, sinó que ha de ser productiu". "Hi ha molta més feina a fer que esperar que et cridin per un foc", va sentenciar.
principals canvis
Més enllà de les guàrdies, Riberaygua va apuntar que la reforma és molt més àmplia i va assegurar que "mai no s’havia fet un pla tan ambiciós i tan gran com aquest". En aquest sentit, el director del departament, Jordi Boixader, va desglossar els canvis que suposarà una reestructuració que organitzarà el cos especial en diferents unitats tècniques de gestió (UTG) i sectors, fomentarà la mobilitat, potenciarà la carrera professional dels bombers i donarà un paper important a la formació i la prevenció.
distribució territorial
Pel que fa a la distribució territorial, que es dividirà en dos sectors, el ministeri va acceptar finalment l’aportació del sindicat que el Centre Formatiu de Bombers se centralitzi a la caserna d’Andorra la Vella, on també s’ubicaria el grup de rescat de muntanya, mentre que la caserna de la Massana centralitzarà el grup de rescat caní.
procediments i indicadors
Finalment, el pla de reestructuració preveu la creació d’un full de servei que permeti elaborar indicadors de gestió i el desplegament d’un manual de procediments interns que reflecteixi com s’ha d’actuar davant les diferents operacions, així com l’elaboració de protocols de coordinació institucional que incrementin la col·laboració amb altres departaments i institucions del país.
Riberaygua avança que el director no dimitirà i afirma que deixarà el càrrec si la reforma "no s’adequa a dret"
El ministre de Justícia i Interior, Antoni Riberaygua, va confirmar ahir que "no hi haurà cap dimissió de la direcció", amb referència a la recollida de signatures que es va iniciar des del cos de bombers. Pel que fa a la possibilitat que el col·lectiu li demani que cessi per la presentació del decret, Riberaygua va assegurar que "si algun tribunal considera que [la reforma] no és adequada a dret" deixarà el seu càrrec. No obstant això, posteriorment el ministre va matisar que "pensem que jurídicament el que estem fent és el que hem de fer".
Pel que fa l’avantprojecte de llei aprovat ahir pel consell de ministres, Riberaygua va apuntar que el sindicat havia demanat que s’aprovés una llei basada en el text del 2004. El titular de Justícia i Interior va assegurar que "en el seu moment vam crear una comissió per discutir aquesta llei" i va afegir que "el diàleg no ha de ser la finalitat, sinó una eina per arribar a la finalitat".
Des de la junta de l’Associació de Bombers d’Andorra (ABA) es va reiterar ahir que "desprès d’haver mantingut un total de nou reunions de treball entre el 26 de febrer i el 28 de març del 2008 amb la direcció del cos de bombers per intentar efectuar aportacions a un document d’anàlisi de funcionament elaborat pel ministeri de l’Interior i per la direcció del nostre cos" i "d’haver-nos mostrat disposats a col·laborar, a treballar i a estudiar un document de projecte de Llei qualificada del cos de bombers", s’ha constatat "una manca de receptivitat a les nostres voluntats d’aportació positives".
Així mateix el sindicat va assegurar: "Malgrat el nostre disgust d’haver estat invitats a fer quelcom que no se’ns ha deixat portar a bon terme, perdura ferma la nostra més bona voluntat i es mantenen els nostres objectius perquè el nostre servei pugui continuar sent digne, útil i tan ben aprofitat com sigui possible per la societat."