dijous, 5 de juny del 2008

Els bombers tindran un horari més flexible i el torn de dotze hores d’eix

La direcció del cos començarà a aplicar al juliol les mesures que inclou el pla de modernització anomenat ‘Horitzó 2010’

• Clar i rotund. I sense embuts. El ministre de Justícia i Interior, Antoni Riberaygua, ho va deixar dit: es prodiga poc en parlaments. I no hi tornarà en dies. Però ahir va remarcar fermament tot el que pensa del cos de salvament i extinció d’incendis. “Dels nostres bombers n’espero treball, implicació i professionalitat. Les tres coses que sé que tenen, però que demano que demostrin i no que es mirin el melic.” Riberaygua va ser ben explícit a l’hora de mostrar la satisfacció per l’aprovació, ahir, de la primera llei (projecte encara) per als bombers, que es basa en un text que ja havia entrat a tràmit parlamentari el 2004, i de la promulgació d’un decret pel qual s’implementa un pla de modernització que pretén dotar el cos de millors condicions humanes, materials, laborals i de formació, entre altres. El projecte, aplicat tímidament ja per l’actual direcció encapçalada per Jordi Boixader, es reprendrà amb força a partir del juliol. Un dels grans cavalls de batalla és l’horari. I el ministre ho va deixar clar: serà flexible, els torns tindran entre 8 i 24 hores. Anirà en funció del servei i serà la direcció qui n’establirà el criteri. Boixader ho va deixar clar també: prevaldrà el torn de 12 hores de dilluns a divendres. El cap de setmana serà de 24.
Riberaygua va mostrar un to conciliador. D’entrada. I de sortida va posar els punts sobre les is. No se’n va deixar ni un. Els horaris, va recordar, no interessen gens ni mica la població. Només el centenar llarg de bombers. El ciutadà el que vol, va deixar clar, és un servei de qualitat. I això és el que pretén el pla Horitzó 2010. El ministre va destacar el volum de reunions mantingudes –el director va assegurar que “dir que no s’ha escoltat no sembla que sigui el més oportú”–, els estudis elaborats i les reivindicacions, ateses i desateses, per a uns i per als altres. “Però arriba el moment que el diàleg no ha de ser una finalitat.” Així, s’han pres decisions. I una, va afirmar, és aprovar una llei que es basa, tal com li va demanar el mateix sindicat de bombers, va dir, en el text que ja s’havia entrat a tràmit parlamentari el 2004. Riberaygua va reconèixer diferències amb el col·lectiu sindical, que “fa legítimament la seva feina com el Govern també la fa”. La llei és el marc normatiu que haurà d’acabar de perfilar el Consell. I el pla de modernització és l’eina per posar en marxa, d’immediat, les mesures que el ministeri i la direcció del cos creuen convenients en matèria de prevenció, formació i protocols d’actuació.
Feina per fer
“Estem per servir i per servir de la millor manera”, va dir el ministre en un dia “important, importantíssim”. Va atorgar als bombers la importància que mereix el seu treball. I els va agrair l’esforç que fan. Però no es va tallar ni un pèl: “Hi ha molta feina per fer més enllà d’esperar que et cridin per anar a un foc.” Així, va recordar que tant si es fan torns de 24 com de 12 com de 8 hores, de manera efectiva només se’n treballen 8. “Ara és l’hora de demostrar que són bombers. Mai abans no s’havia fet un pla tan ambiciós”, va assegurar el titular d’Interior, “il·lusionat” però també “expectant” per la reacció del col·lectiu, al ter rat del qual, va dir Riberaygua, ara hi ha la pilota. El ministre va recordar que els temps han canviat, que a cada país els bombers s’organitzen com millor creuen i que d’Andorra només n’hi ha un. “S’ha d’estar per sobre de qüestions històriques.” Els temps han canviat, va venir a dir, i cal ser “proactius”. “Tota la creativitat que es demostra en reportatges i filmografies que es dediqui ara a fer de bomber”.