dimarts, 17 de juny del 2008

El sindicat considera que el principi de mobilitat vulnera el sistema de concurs

L’Associació de Bombers d’Andorra (ABA) va apuntar ahir que el principi de mobilitat inclòs en el decret que regula la reestructuració del cos vulnera el sistema de concurs i oposició que s’ha utilitzat fins ara, tal com està regulat en la Llei de la Funció Pública i en el reglament de selecció, promoció i carrera professional. En aquest sentit, el president de l’ABA, Israel Amigó, va assegurar que "no pot ser que una persona hagi estat lluitant per estar en una determinada caserna mitjançant el sistema de concurs i que ara s’apliqui el principi de mobilitat obligatòria". Es tracta d’un dels arguments que va aportar ahir el sindicat per justificar la presentació d’un recurs d’alçada contra el decret presentat pel Govern.

Així mateix, els representants dels bombers van reiterar que la manca de formació del director adjunt, Sergi Flucha, atempta també contra la Llei de la Funció Pública, ja que Flucha prové del grup C, mentre que la norma estableix que aquest alt càrrec està reservat a funcionaris "que estiguin inclosos en el grup A i en el grup B". Així mateix, el vicepresident del sindicat, Joan Torra, va afegir que "la llei manté que el funcionari designat per al càrrec haurà de tenir l’experiència i els coneixements adequats als requisits del lloc de treball, i nosaltres ja ho hem posat en dubte més d’una vegada".

Pel que fa al principi de mobilitat, pel qual el decret marca uns criteris geogràfics i funcionals en funció de les necessitats de servei, el sindicat va al·legar que el reglament de selecció, promoció i carrera professional estableix una sèrie de criteris que no s’adiuen amb el contingut del decret. Així, el reglament fixa que el principi de mobilitat es pot aplicar en cas de reubicació de funcionaris, comissió de serveis o trasllat. Sobre aquesta qüestió, Torra va apuntar que "entenem que la gent té uns drets i que s’han de respectar". Així mateix, el vicepresident de l’associació va afegir que "hi ha d’haver una llei que reguli tot això, però cal que les coses es facin com s’han de fer".

Davant d’aquests fets, l’associació sindical presentarà la setmana vinent un recurs d’alçada amb l’objectiu que la normativa es declari nul·la de ple dret. Així mateix, l’ABA no descarta portar l’assumpte a la Batllia si el procés no prospera per la via administrativa. "Farem els corresponents recursos d’alçada i continuarem amb la via judicial que escaigui, ja que hi ha un clar incompliment de l’article 34 de la Llei de la Funció Pública", va al·legar Torra.

resposta del ministre

De la seva banda, el ministre de Justícia i Interior, Antoni Riberaygua, va assegurar que "si l’associació de bombers entén que s’ha menystingut algun dret, la via que s’ha d’emprar és la legal, la jurídica i, per tant, aplaudeixo que l’ABA utilitzi el camí que ha escollit, ja que aquesta és la manera de fer les coses".

contenció pressupostària

D’altra banda, l’associació creu que la contenció pressupostària prevista pel ministeri de Finances pot afectar la millora de les casernes, del parc mòbil i del material. En aquest sentit, Torra va explicar que, a més de les inversions que falten per realitzar a la caserna d’Andorra la Vella, s’ha d’ampliar també la de Canillo per poder acollir més agents.

optimització de recursos

Així mateix, Amigó va increpar el Govern dient que "tot i que s’ha parlat sempre d’optimització de recursos, s’estan gastant una fortuna en personal i la feina no és millor, la gestió i l’organització són cada vegada pitjors i el clima laboral no ha millorat". En aquest sentit, el president de l’associació va argumentar que l’anterior director "cobrava uns 4.000 o 5.000 euros" i assumia també la protecció civil, mentre que actualment es paga a un director i un director adjunt de bombers, un assessor i un director de protecció civil, per una quantitat que Amigó va xifrar en "uns 35.000 euros al mes". Així mateix, el sindicat va recordar que "a aquesta xifra cal sumar-hi les 40 persones que s’han contractat i les 17 ambulàncies que s’han adquirit per al transport sanitari".