dimarts, 19 d’agost del 2008

Denúncia contra una foto injuriosa


El ministre d’Interior presenta una denúncia contra persona desconeguda per injúries i calúmnies

I.P. / R.P. / G.P.
Andorra la Vella


• Antoni Riberaygua es mostrava ahir “disgustat, vexat, decebut, molest...”, tot un reguitzell d’adjectius per qualificar el fet que s’hagi penjat a Internet un fotomuntatge en què el ministre surt vestit amb uniforme de les SS nazis, esvàstiques, gorra de plat i la frase “mort als bombers”. Flanquejant-lo a la instantània es troben el director del cos de bombers, Jordi Boixader, i el director adjunt, Sergi Fluchà. Els dos també tenen afegits comentaris injuriosos. De fons, com a marc, un incendi fins i tot amb uns indefensos isards que en breu sembla que cauran sota les flames. La imatge ha estat penjada en una pàgina d’Internet i ha estat enviada des d’una direcció anònima de correu electrònic, segons van informar ahir fonts policials. Aquest fet dificulta molt la identificació de l’origen del fotomuntatge. Sembla evident que l’atac al ministre prové d’algú molest pels canvis impulsats al cos de bombers, especialment al canvi de torns. Fins fa pocs dies els bombers treballaven en torns de 24 hores i per tant els corresponia ser a la feina sis dies al mes, o 72 l’any. Ara, però, faran torns de dotze hores entre setmana i treballaran més dies.

No acceptarà pressions
Antoni Riberaygua comenta que “no em pensava que a Andorra hi havia gent com aquesta, capaç de coses així”. El ministre es mostra “molt dolgut” amb el fotomuntatge que el vesteix d’SS, “quan el passat de la meva família està molt vinculat a ajudar refugiats que fugien de règims totalitaris”. El titular d’Interior destaca que “accepto les crítiques”, però “no sucumbiré a cap mena de pressió il·lícita i el pla 2010 s’aplicarà amb fermesa i actes com aquest no provocaran que em faci enrere”. Riberaygua va recordar que els torns de 12 hores ja s’estan aplicant tot i que des del sindicat s’havia assegurat sempre que mai no es tirarien endavant.
El ministre hi va afegir que l’actitud d’alguns bombers respecte als nous horaris ha provocat que s’hagin obert 18 expedients per no assistència a la feina o per no complir les ordres.
De la seva banda, l’Associació de Bombers (ABA) va assegurar ahir que no té res a veure amb la polèmica imatge. “Sempre hem dit que aquestes coses no surten de la nostra entitat i no ho aprovem”, va comentar el president, Israel Amigó. Tot i això, des del sindicat no es va negar que darrere la manipulació no hi hagi algun membre del cos. “Podem donar la cara per tots els bombers quan les coses van bé, però malgrat haver fet tot el possible, no van com ens agradaria”, va comentar el dirigent sindical.

L’ABA assegura que no hi havia cap torn planificat per a la matinada de dissabte
Els dirigents de l’Associació de Bombers (ABA) van reiterar ahir les dures crítiques per l’aplicació dels canvis en el sistema d’organització dels torns del cos d’extinció d’incendis. El president i el vicepresident del sindicat, Israel Amigó i Joan Torra, respectivament, van repetir les acusacions de falta de planificació envers la direcció que encapçala Jordi Boixader i van assegurar que continuaran fent “els moviments legals oportuns”, perquè consideren que amb les modificacions organitzatives “el servei es ressenteix amb vista al ciutadà”.
Així, Torra va denunciar que “els mínims no s’estan complint amb la nova direcció”, i que en el torn de la matinada de dilluns a dimarts a la caserna del Pas de la Casa hi havia només dos bombers en lloc dels quatre mínims necessaris. També va assegurar que el torn de la matinada de dissabte, en què hi va haver només 9 dels 18 efectius previstos, “no el teníem al nostre planning”, i va justificar el fet que els treballadors del cos ja no responguin als SMS que la direcció envia en cas de necessitar efectius. “Vam fer una carta per demanar que es fes mitjançant trucades i no ens han respost. A més, hi ha desmotivació i, per això, ja no hi ha voluntaris”, va explicar el vicepresident de l’ABA, que, però, va assegurar que en cas d’emergència “acudirem tots; una cosa és una urgència i una altra la mala planificació”.
De la seva banda, Amigó es va mostrar molt crític amb la direcció. “S’ha canviat la destinació de gairebé vuitanta persones”, va afirmar el president de l’entitat, que va alertar que, al seu entendre, “això està posant en risc la població de manera gratuïta”.