dimarts, 12 d’agost del 2008

El cap de Govern demana disculpes a Carod-Rovira per l’afer de les llaunes

Sembla que l’afer de les llaunes de colorant de carburant que es van extraviar com a conseqüència dels aiguats del passat 1 de juliol al riu Valira portarà cua. I és que ni des del Govern ni la Duana s’ha quantificat el nombre exacte d’aquestes llaunes que la riuada va conduir fins a la Seu d’Urgell i algunes ja han arribat al riu Segre. De moment, el cap de Govern, Albert Pintat, ja es va posar en contacte ahir amb el conseller de vicepresidència de la Generalitat de Catalunya, Josep-Lluís Carod-Rovira per demanar-li disculpes per la situació. Pintat, que va mantenir una conversa telefònica amb Carod-Rovira, va posar-lo al corrent de la situació i va explicar-li les accions que s’estan duent a terme per a localitzar totes les llaunes de colorant.

D’altra banda, des de l’executiu també s’ha demanat a la direcció de duanes que elabori un informe sobre la quantitat de llaunes que es trobaven emmagatzemades a les instal·lacions de la frontera del riu Runer.

Mentre Pintat informava al conseller de vicepresidència de la Generalitat de la situació, ahir arribaven dures crítiques per la manera en què està derivant l’afer. Així, la presidenta del partit Els Verds, Isabel Lozano, va acusar el Govern de "mentir" sobre el nombre de llaunes emmagatzemades i el ball de xifres que s’està donant diàriament. En aquest sentit, Lozano va assegurar que "cap govern pot enganyar als ciutadans d’aquesta manera i tenir aquesta falta d’ètica". I és que la presidenta de la formació ecosocialista va recordar que "estem parlant de matèries perilloses" i va posar en dubte que les llaunes es conservessin amb les mesures de seguretat i al lloc adequat. Per aquest motiu, la formació ja fa mesos que ha demanat informació sobre les normatives europees en matèria de seguretat per aquests productes.

Per la seva banda, l’ecosocialista Antònia Escoda va instar a l’executiu a efectuar una "exposició pública de tota la situació" i va assegurar que "si s’ha enganyat a la ciutadania s’han de depurar responsabilitats al màxim nivell".

Per últim, la presidenta dels joves de la formació, Jael Pozo, va qualificar l’afer "d’atemptat ecològic" i va afegir que "estem cansats que "el ministeri de Medi Ambient es redueixi a un circ de conferències, Medi Ambient és clau perquè el país tiri endavant".

Les crítiques també provenen de l’exterior ja que ICV a l’Alt Pirineu i Aran va denunciar ahir la gravetat del vessament de productes colorants tòxics de la duana andorrana a causa de la forta crescuda del riu Runer la setmana passada. En aquesta línia, la formació lamenta que el Govern hagi volgut minimitzar el problema i va afirmar que "ha estat molt més greu del que s’ha informat", que de moment s’han recuperat més de 400 llaunes del colorant i que es preveu que encara n’hi hagi més al llarg del curs del riu Valira i del Segre fins a l’embassament d’Oliana. ICV demana a l’executiu que assumeixi les seves responsabilitats.

per M.B./M.F. Andorra la Vella