dimarts, 12 d’agost del 2008

Els bombers presenten 66 recursos contra la redistribució de personal


Els líders de l’ABA denuncien que s’ha entrat en una “espiral de provocacions” i que la jerarquia “s’està militaritzant”

Aleix Tugas
Andorra la Vella


• L’edifici administratiu del Govern va quedar ahir al matí completament col·lapsat pels 66 bombers que s’hi van presentar, acompa nyats en algun cas de familiars i amics. Cadascun va presentar un recurs d’alçada contra la redistribució del personal que es vol portar a terme des de la direcció del cos. A aquests hi cal afegir els quatre recursos que ja s’han presentat contra el decret publicat el juny passat, en què s’aprovava el pla estratègic de modernització del cos.
Amb aquesta nova acció, l’Associació de Bombers (ABA) va voler posar de manifest el desacord amb les reformes que vol portar a terme al cos el ministeri de Justícia i Interior. El president de l’associació, Israel Amigó, va declarar que “des de fa un temps hem entrat en una espiral de pressió i de provocacions”. Pels sindicalistes, l’última acció contrària als interessos dels bombers que s’ha executat des de la direcció de Jordi Boixader és canviar els horaris i els torns des del 15 d’agost vinent, sense haver-ho notificat a la majoria dels treballadors. Tampoc no estan d’acord que els canviïn la caserna on fan les guàrdies habitualment.
L’ABA va aprofitar per llegir un comunicat en què protestaven perquè consideren que el cos s’està “militaritzant”. També van comunicar que lamentaven que la qualitat del servei que ofereixen s’hagi ressentit per “les falles que comporta el nou sistema de línies jeràrquiques”. Sense anar més lluny, el dia de la riuada a Sant Julià de Lòria només hi havia quatre bombers a la caserna de Santa Coloma, i una veïna laurediana va queixar-se que no l’havien ajudat a netejar l’immoble on viu.

La lluita s'allarga
“Amb el pla estratègic la direcció té carta blanca per fer el que vulgui.” Aquesta és la principal queixa que l’Associació de Bombers planteja contra el pla de modernització del cos, va explicar Amigó. En el comunicat que van llegir a la porta del Govern es van queixar perquè és “nul, per ésser una norma en blanc, desvestida de legalitat i de seguretat jurídica”. Pels bombers que signen el comunicat, s’ha actuat “al marge de la Llei de la Funció Pública” i “del reglament de selecció i promoció de l’administració general”.
Així mateix, recorden que quan van ingressar al cos de bombers ho van fer amb unes condicions i uns horaris que ara es volen canviar, segons expliquen, “sense tenir en compte el que diu la llei i de mala manera”. Israel Amigó també va posar en relleu els problemes personals i familiars que estan tenint a causa de la redistribució. “Si continuem així acabarem tots separats”, va afirmar.

Petició al ministre
Amb l’acció d’ahir, els bombers demanen al ministre Antoni Riberaygua que “reconsideri la militarització que està introduint al cos”. També exigeixen que no s’actuï a través de “notes informatives de la direcció, sense fonament”, i que s’ajusti a la “legalitat general vigent”.
De tota manera, el ministre ja ha manifestat en diverses ocasions que la posició és de suport a l’actual direcció de Jordi Boixader i Sergi Flucha. Aquests últims ja van notificar la setmana passada que sentien que tenien el suport complet del departament d’Interior, i que continuarien endavant malgrat el “boicot” que estan portant a terme, segons ells, alguns membres del cos. En la mateixa compareixença van denunciar absentisme i coaccions als empleats que volien treballar. L’ABA va respondre a les acusacions tot afirmant que eren una provocació, i fins i tot va amenaçar de querellar-se per considerar-ho una difamació.

El conflicte fa que un membre deixi el cos
Israel Amigó va comunicar ahir que un membre abandonarà el cos de bombers, “cansat pel conflicte” que han comportat els canvis que el ministeri vol introduir. Segons el líder sindical, el bomber en qüestió treballava com a submarinista, tenia una preparació molt bona, era un professional reconegut en l’especialitat i tenia diverses ofertes laborals a altres països. De tota manera, es va voler quedar al cos de bombers, “fins que va començar a tenir problemes familiars”, segons va explicar un company de l’afectat, “a causa dels canvis que volien introduir” en les condicions de treball. El bomber estava destinat al Pas de la Casa, tot i que amb la reforma volien enviar-lo a una altra parròquia. Pels bombers és un greu error que se l’hagi deixat escapar, tenint en compte que el motiu de la marxa és que “se sent molt maltractat”. Cal recordar que la direcció de bombers ja va denunciar públicament que va distribuir un qüestionari per conèixer les preferències en la redistribució, i que només va rebre quatre respostes.