dimarts, 19 d’agost del 2008

La meitat dels bombers s’absenten el primer dia dels nous horaris

El director, Jordi Boixader, denuncia que ningú no va respondre als SMS que sol·licitaven reforços per cobrir les baixes

Gabriel Pérez
Andorra la Vella

Amplieu
• El cap de setmana passat va entrar en funcionament el nou sistema de torns del cos de bombers. De moment, les guàrdies de cap de setmana continuaran sent de 24 hores, tot i que s’iniciaran a les vuit del matí i no com fins ara –començaven a les nou del vespre– i les d’entre setmana ja seran només de dotze hores, de vuit del matí a vuit de la tarda. El canvi no va estar exempt de polèmica, ja que al torn de transició que havia de cobrir la matinada de divendres a dissabte (de nou de la nit a vuit del matí) no es van presentar nou dels divuit bombers que tenien guàrdia.
El director, Jordi Boixader, va explicar que “un va presentar la baixa a les sis de la tarda, dos més van al·legar indisposicions i sis més no es van presentar i encara no hem pogut parlar amb ells per tenir una explicació”. El màxim responsable del cos va indicar que, a més, “es van enviar SMS per buscar substituts i ningú no va respondre”. Boixader va recordar que “abans es contestava a aquests missatges i ara no; entenc que no és una casualitat”.
La falta d’efectius va ser reconeguda pel vicepresident de l’Associació de Bombers (ABA), Joan Torra, que va culpar de la situació “la mala planificació i previsió de la direcció”. El dirigent sindical va assegurar que “en tot moment estem complint l’horari al detall, anem a treballar quan toca i complim la feina”. També va denunciar que, atesa la falta de personal, “hi ha bombers que van encadenar tres torns i van treballar 47 hores seguides”.

Noves crítiques de l’aba
Torra va reiterar les seves crítiques al nou model organitzatiu impulsat des de la direcció, a la qual va acusar de “falta d’experiència”. Pel vicepresident de l’ABA, el nou sistema està provocant problemes, amb “gent que no coneix la nova caserna a la qual està destinada ni com funciona el material”. El dirigent sindical assegura que “a tots els països es recomana que els moviments siguin com a màxim del 30 per cent del personal i aquí s’està arribant al 80. Això pot afectar i fa que no treballem amb seguretat”.
Boixader va defensar els canvis indicant que “es busca una perfecció progressiva i que a poc a poc el personal s’anirà formant amb el material; no els enviem pas despullats”. El director del cos, que va assegurar no tenir constància que cap bomber hagués treballat 47 hores consecutives, va recordar que “es va demanar a la gent les preferències de destí i només van respondre dotze persones”. A més, va mostrar-se disposat a modificar aspectes de la planificació “sempre que es demostri des del punt de vista operatiu que això ha de funcionar d’una altra manera”.

La manca d’efectius no va obligar a tancar cap caserna
Nou bombers i el cap de guàrdia. Aquest era el panorama al qual es va enfrontar la direcció del cos divendres passat a la nit, quan el mínim habitual és de divuit efectius. Davant de la manca d’homes, i del fet que cap dels SMS enviats no tingués resposta, els responsables van haver de reorganitzar la situació.
A la dotació s’hi va incorporar el director adjunt del cos, Sergi Fluchà, i es va decidir no tancar cap de les quatre casernes –Andorra la Vella, Canillo, la Massana i el Pas de la Casa–. “Vam intentar equilibrar els sectors i redistribuir els efectius que teníem disponibles per poder tenir obertes totes les instal·lacions”, va explicar ahir el director, Jordi Boixader”.
A les vuit del matí de dissabte, amb l’entrada dels efectius destinats al nou torn, la situació es va poder normalitzar, amb els bombers necessaris a totes les casernes del Principat. Des de llavors, i segons va assegurar el director del cos, no s’ha tornat a repetir la mateixa situació.

aba