dilluns, 11 d’agost del 2008

Ja s'han trobat 400 contenidors de colorant entre Andorra i l'Alt Urgell



• Des de dissabte se n'han recuperat 200 llaunes entre el Valira a Catalunya i el Segre
• Augé descarta que hagin contaminat el riu, tot i que n'hi havia moltes d'obertes
AINA MAURI I LISA
SANT JULIÀ DE LÒRIA


Entre les llaunes de colorant de carburant trobades al Principat i les que s'han recuperat a Catalunya ja en són 400, 200 més de les estimades pels més pessimistes.
El director adjunt de Medi Ambient a Lleida, Oscar Augé, va assegurar ahir que tots els efectius de Medi Ambient, conjuntament amb els agents rurals, els Mossos d'Esquadra i especialistes de l'Agència Catalana de l'Aigua, estan treballant en la recuperació dels bidons, alguns dels quals ja han arribat al riu Segre. La riuada va conduir les llaunes al riu amb tal intensitat que bona part d'elles van arribar a la Seu d'Urgell.
Si bé divendres s'havien localitzat un total de 196 llaunes de colorant, un dispositiu especial que va pentinar el riu Valira al seu pas per Catalunya i el Segre, en va trobar 200 més, la majoria d'elles a les lleres dels rius, acumulades en els meandres. Un dels llocs on més es van acumular els bidons va ser al Mesclant de les Aigües, el lloc de confluència dels dos rius.

RESULTATS NEGATIUS
Tot i l'envergadura de la xifra, Augé va assegurar que tots les anàlisis realitzades en diferents punts dels rius han resultat negatives. "Hem trobat moltes llaunes de colorant obertes, però estimem que moltes ja estaven usades i que no s'ha abocat el seu contingut al riu", va declarar ahir el director adjunt de Medi Ambient a Lleida.
Aquests resultats revelen que ara per ara no s'han contaminat els aqüífers i no hi ha constància de tòxics en les captacions de regant. Pel que fa a la contaminació de la terra, Augé va explicar que quan aquest fluid entra en contacte amb el sòl, deixa una empremta de color vermell molt visible i que no hi ha hagut cap rastre que confirmi que la terra pugui haver entrat en contacte amb el colorant de carburant. Val a dir que fonts del Govern andorrà van assegurar que la toxicitat del producte colorant era mínima tant en l'aigua (d'un 0,5% per metre cúbic d'aigua) com en la terra.

LA RECUPERACIÓ
Des de Lleida confien en acabar les tasques de pentinat dels rius Valira i Segre avui mateix i finalitzar les feines de recuperació, com a molt tard, aquesta setmana. Medi Ambient assegura que on més atenció es posarà és en els meandres dels rius i els girs, ja que és allà on s'acumulen més llaunes.
"La majoria dels bidons els hem trobat en concentracions en els girs del riu, i confiem que no hagin anat més lluny del Segre", va declarar Augé. Les tasques de neteja de les lleres dels rius continuaran sense saber, però, quantes llaunes realment hi havia a la Duana. En un principi eren 150; segons el Govern, els rumors assenyalaven que podrien ser 200, i ja en són 400.

amauri@andorra.elperiodico.com