dijous, 21 d’agost del 2008

L’ABA presenta una demanda després que la policia escorcollés una caserna

L’Associació de Bombers d’Andorra (ABA) va interposar ahir una demanda judicial a la Batllia per vulneració de drets fonamentals per un escorcoll policíac que va tenir lloc el 13 d’agost a la caserna dels bombers de Canillo. Segons l’ABA, els agents de la policia, acompanyats del director adjunt del Cos de Bombers, van escorcollar indrets d’ús col·lectiu però també taquilles individuals, confiscant objectes i un ordinador "sense respectar els procediments que marca el Codi de Procediment Penal". Els fets apuntats pel sindicat es van produir pocs dies abans que el ministre de Justícia i Interior, Antoni Riberaygua, presentés una denuncia per injúries contra persona desconeguda per la publicació a Internet d’un fotomuntatge on surt vestit de nazi.

El sindicat va explicar, en un comunicat, que els agents de policia van efectuar la tarda del dia 13 d’agost "actes de perquisició i escorcoll" en indrets d’ús col·lectiu de la caserna, però també en espais individuals, com taquilles que van ser obertes sense la presència dels titulars, retenint peces i objectes, i fent reportatges fotogràfics i audiovisuals, "sense respectar ni les formes ni els procediments previstos al Codi de Procediment Penal".

Segons el relat de l’Associació de Bombers d’Andorra, el mateix dia, sobre les vuit del vespre, el director adjunt del cos de bombers es va emportar la torre de l’ordinador de treball de la caserna on, arrel del permís verbal que tenien els bombers, guardaven documentació i comunicacions personals, així com informacions de l’associació.


vulneració de drets

L’ABA va denunciar també que durant l’actuació no es va respectar el dret a la intimitat, a l’honor i a la imatge, el dret a la inviolabilitat d’una dependència equiparable a un domicili com és una taquilla personal tancada amb clau, i el dret al secret de les comunicacions. Els bombers entenen que aquestes vulneracions mereixen l’atenció i l’empara per part dels tribunals ordinaris per mitjà del procediment urgent i preferent regulat per l’ordenament jurídic andorrà, amb l’objectiu de "fer cessar la situació il·lícita i de garantir el respecte als drets vulnerats".

El comunicat de l’Associació de Bombers finalitza reiterant la seva "més enèrgica i radical condemna en relació al lamentable fotomuntatge aparegut recentment a la xarxa d’Internet relacionat amb els bombers, en què apareix Riberaygua, vestit amb uniforme nazi i la frase "mort als bombers".

El PLA se suma a la denúncia de Riberaygua per la caricatura nazi

El Partit Liberal d’Andorra (PLA) es va sumar ahir a la denúncia realitzada pel titular de Justícia i Interior, Antoni Riberaygua, en considerar que el fotomuntatge publicat a Internet en què el ministre surt vestit d’agent de les SS "intenta vehicular les sigles del PLA amb símbols explícitament relacionats amb el nazisme". El secretari general de la formació, Josep Anton Bardina, va realitzar ahir mateix una denúncia contra persona desconeguda per injúries i calúmnies en considerar que "aquest fet malintencionat podria malmetre la imatge del Partit Liberal". Així mateix, el partit apunta, en un comunicat de premsa, que "deplora i condemna, ara i sempre, totes aquelles actituds malintencionades i desmesurades que únicament aconsegueixen faltar al respecte de les persones, qualsevulga que sigui la representació d’aquesta manca de respecte".