dilluns, 4 d’agost del 2008

L’ABA atribueix a la mala gestió la falta de personal del dia de l’esllavissada



Cinta Audí
Andorra la Vella

• Nou epiosodi sobre l’enfrontament entre la direcció dels bombers i el sindicat de cos. Aquesta vegada, per part de l’Associació de Bombers d’Andorra (ABA), que va voler replicar les declaracions fetes divendres pels responsables del departament, Jordi Boixader i Sergi Flucha. Bàsicament, es van dedicar a desmentir les acusacions dels directors. I a avisar que estan estudiant presentar una querella per difamació per les afirmacions en què s’acusava els bombers, entre d’altres coses, d’absentisme laboral. Israel Amigó i Joan Torra, president i vicepresident de l’ABA, van lamentar les “geus i falses imputacions” envers el sindicat, que, segons ells, “mai ha impedit el desenvolupament dels projectes”.
En aquest sentit, van admetre que és “lamentablement cert” que divendres passat, quan es va produir l’esllavissada a la zona de la duana, només hi havia quatre efectius de guàrdia a la caserna de Santa Coloma, el cinquanta per cent de la plantilla necessària. Una situació que és “imputable a la previsió de les guàrdies”. Amigó va explicar que per part dels directors del cos “no es va preveure” que aquell dia hi havia tres persones de baixa per malaltia –des de feia dies i, per tant, no de darrera hora– i que una quarta havia canviat d’horari. Per tant, “sota cap tipus de concepte” es pot parlar d’absentisme laboral i inculpar el sindicat, van afegir, de la manca de planificació. Els sindicalistes tampoc van deixar perdre pistonada per criticar l’organització de les tasques de neteja i l’actuació a Sant Julià el dia de l’esllavissada. “Hi va haver una descoordinació total. No hi havia límits de protecció enlloc. A més, jo mateix vaig comunicar al director que a la duana hi havia un producte colorant molt tòxic i simplement es va limitar a dir ‘d’acord’ i res més”, va denunciar Torra. En aquesta línia, van assegurar que en el moment de l’emergència a la frontera “només” hi havia vint bombers treballant-hi perquè a la resta “no ens van cridar”. “I nosaltres no podem treballar per voluntat si ningú ens crida”, va afegir el vicepresident del col·lectiu de treballadors. Com tampoc “podem estar disponibles els 365 dies de l’any i les 24 hores del dia”, va comentar.

Recursos al Govern
Les reivindicacions de l’ABA en contra d’algunes decisions del ministeri d’Interior segueixen el seu curs administratiu. El recurs que van presentar al Govern en contra del decret del cos –consideren que s’estan vulnerant els principis del reglament de promoció interna i infringint la Llei de Funció Púlica– està pendent de resposta i, amb tota probabilitat i si l’executiu opta pel silenci administratiu, acabarà a la Batllia. Des del col·lectiu també es queixen de la redistribució de la plantilla entre les difetents casernes, ja que hi ha una setantena de professionals als quals “no se’ls ha respectat la plaça”. Per això hi estan elaborant recursos en contra, i de moment ja n’han recollit 52. Està previst que avui se n’entri un d’aquests al Govern i que la resta, es facin arribar durant les properes setmanes.