dilluns, 4 d’agost del 2008

L'ABA prepara l'allau de recursos contra la mobilitat dels efectius

• Qualifica de "risc innecessari" la reubicació massiva de bombers en zones que no dominen
• L'associació no descarta presentar una querella per possible difamació contra la direcció del cos

IAGO ANDREU
ESCALDES-ENGORDANY


Si algú encara tenia l'esperança que es restablissin els ponts de diàleg entre els Bombers i la direcció del cos, els fets dels últims dies confirmen tot el contrari. Si divendres de la setmana passada el director del cos, Jordi Boixader, va acusar els Bombers de boicot, ahir va ser el torn de l'Associació Bombers d'Andorra (ABA), que va anunciar la imminent presentació d'una allau de recursos contra les decisions de la direcció de reubicar els efectius del cos en casernes diferents a les que tenien assignades.
El principal argument d'aquests recursos és que no respecta els concursos oposició pels quals els efectius van accedir a les places que actualment ocupen: "S'està trepitjant tota la nostra carrera professional", va explicar el vicepresident de l'ABA, Joan Torra. Més enllà de la vulneració dels drets dels treballadors, la mobilitat dels efectius comporta, segons el sindicat, un risc per a la població: el fet que molts dels bombers reubicats no tindran el coneixement suficient de la zona on seran destinats a partir del 16 d'agost. Segons va denunciar l'ABA, a Canillo només dos dels bombers que hi haurà a partir d'aquesta data coneixen en profunditat la zona, una situació que, en major o menor intensitat, es repeteix a les casernes de la Massana i el Pas de la Casa.
Per tots aquests motius, l'ABA ja té damunt la taula 52 recursos llestos per enviar al Govern, el primer dels quals entrarà avui. D'altra banda, el president del sindicat, Israel Amigó, va augurar que el nombre de recursos arribarà fins als 78, que és el nombre de persones reubicades, i fins als 100, ja que tota la plantilla s'oposa a aquest nou sistema.
L'assumpte de la mobilitat dels efectius és només un dels fronts oberts entre l'associació i la direcció del cos i el Ministeri d'Interior. L'ABA també va presentar recurs administratiu contra el nomenament de Sergi Fluchà com a director adjunt, ja que vulnera la llei de la Funció Pública, un cas en què el sindicat ja renuncia a obtenir satisfacció a les seves demandes per la via administrativa i es prepara per acabar portant la discrepància als tribunals.
A més, els Bombers van obrir ahir la porta a la possibilitat de recórrer a la via penal en el seu pols amb la direcció del cos. Amigó va afirmar que les acusacions de boicot i sabotatge fetes per la direcció contra els membres del cos podrien ser constitutives d'un delicte de difamació, fet pel qual el sindicat no descarta presentar una querella contra Boixader i Fluchà. "El terror és propi d'una altra època que, sortosament, ja ha passat a la història i en cap cas l'ABA ha amenaçat ni fet por a ningú com l'acusen sense cap mena de correspondència amb la veritat", va afirmar taxativament Amigó.

ACUSACIONS CREUADES
Si divendres Boixader va acusar els membres del cos de boicot, ahir l'ABA va fer la mateixa acusació dirigida contra la direcció, ja que la "mala planificació" de la cúpula del cos és, segons el sindicat, el veritable boicot. Segons Amigó, la responsabilitat és de la direcció per no preveure la manera de cobrir unes baixes per malaltia que, a diferència del que va explicar Boixader divendres, "no eren d'última hora". L'argument de l'ABA és que les baixes daten del 10 de maig, el 27 de juny i el 5 de juliol, i que, per tant, la direcció va tenir un mes, en el pitjor dels casos, per planificar les substitucions necessàries.
Des de l'associació s'admet que la situació ha arribat a un punt que la majoria dels membres del cos es neguen a respondre els missatges de text que reben als telèfons mòbils sol.licitant la seva col.laboració per cobrir les baixes. "Les hores extres es fan voluntàriament", va afirmar Tor-
ra, per bé que va remarcar que en cas d'una emergència tots els efectius estarien disposats a fer les hores extres que fossin necessàries.

iandreu@andorra.elperiodico.com