diumenge, 31 d’agost del 2008

Es va estudiar dissoldre els bombers

• INTERIOR S'HO VA PLANTEJAR COM A MESURA EXTREMA CONTRA LA REVOLTA

Davant de la possibilitat que els funcionaris mantinguessin el pols a l’Estat per recuperar els torns, el ministeri va estudiar refer el cos
Ricard Poy / Gabriel Pérez
Andorra la Vella


• La tensió entre el ministeri d’Interior i la majoria dels bombers va arribar al punt culminant amb el canvi dels torns. Aquest havia estat el gran cavall de batalla de la reforma del cos i el dia d’entrada en vigor de les jornades de dotze hores només la meitat dels efectius va anar a treballar. Dels que no hi van anar, una part, segons la direcció, ni tan sols es va molestar a oferir una excusa i simplement es van absentar. Segons el sindicat, va ser una pèssima planificació per part dels responsables la que va provocar la falta de personal. En aquest punt àlgid va arribar també la caricatura en la qual es vestia el ministre Antoni Riberaygua com a membre de les SS.
Diferents fonts properes al cas van explicar que enmig d’aquesta situació problemàtica el ministeri d’Interior temia que la guerra esclatés de forma definitiva amb mesures per part dels bombers, com ara una vaga encoberta o l’abandonament de funcions com a armes per recuperar els horaris anteriors. És en aquest marc quan s’estudia la possibilitat de dissoldre el cos com a mesura final per posar fi a l’enfrontament i recuperar la normalitat. Aquesta era, però, una iniciativa que només es preveia en cas que l’escalada del suposat boicot hagués continuat. El ministeri considerava inacceptable el que creuen que estava passant al cos, amb una política d’amenaces als treballadors que no es volien alinear amb la línia del sindicat i en què s’atacava per definició qualsevol iniciativa que proposés la direcció. Segons les mateixes fonts, des d’Interior es valora com a acte de normalitat la reclamació davant de la Justícia contra les reformes proposades, però al mateix temps es considera totalment inacceptable que els bombers al voltant del sindicat vulguin mantenir un pols permanent a l’Estat pel simple fet de canviar els torns de guàrdies, potestat que es troba dins de les competències ministerials o de la direcció.

ATURAT, DE MOMENT
La dissolució no hagués passat per eliminar tot el cos de bombers totalment, sinó que s’hauria mantingut un pla de mínims per preparar immediatament una nova convocatòria i sense deixar mai el país sense protecció. Des del ministeri s’havia treballat en quins serien els camins legals a seguir, especialment complicats per la condició de funcionaris dels agents del cos d’extinció.
La dissolució va ser només estudiada, però la mesura es va descartar després de comprovar que els integrants del cos manifestaven un cert canvi d’actitud i la bel·ligerància s’ha rebaixat. Continua sent una opció extrema, però només es pot recuperar la idea, segons les mateixes fonts, si els bombers tornessin a entrar en un camí sense retorn.
Interior no pot admetre que uns funcionaris que estan cobrant bons sous i que treballen només sis dies al mes es plantin en una guerra oberta contra els responsables per un projecte que, per al ministeri, intenta optimitzar els horaris i que només suposarà per als afectats treballar tres dies a la setmana de mitjana.
L’escenari però ha canviat força en els últims dies arran de la compareixença de Riberaygua en què va denunciar totes les actituds que ell considerava intolerables i que, segons ell, havien estat protagonitzades per alguns bombers en els últims mesos. Altres fonts properes al cas, van comentar que s’espera que les aigües tornin a calmar-se i que la reforma integral del cos pugui aplicar-se sense entrebancs.