dijous, 21 d’agost del 2008

El PLA també denuncia la foto nazi

La formació considera que el fotomuntatge de Riberaygua amb l’uniforme de les SS i les sigles del PLA a la solapa malmet la imatge del Partit Liberal
Ricard Poy / Gabriel Pérez
Andorra la Vella
Joan Torra dialoga amb Albert Pintat, amb qui es va trobar inesperadament a l’edifici administratiu del Govern.

• Si el ministre Antoni Riberaygua va presentar dimarts una denúncia a la policia pel fotomuntatge penjat a Internet en què se l’identificava com a membre de les SS, ahir va ser el Partit Liberal qui es va afegir a la denúncia. Els liberals es basen en el fet que en el fotomuntatge s’ha escrit damunt de l’uniforme nazi que porta el titular d’Interior les sigles PLA. La formació considera que “s’intenta vehicular les sigles del Partit Liberal d’Andorra (PLA) amb símbols explícitament relacionats amb el nazisme”. Per aquest motiu, el secretari general de la formació, Josep Anton Bardina, va fer efectiva ahir “una denúncia contra persona desconeguda per injúries i calúmnies”.
Els liberals recorden que condemnen “totes les actituds mal­intencionades i desmesurades que únicament aconsegueixen faltar al respecte de les persones”. Fonts properes a la policia i al cos de bombers van indicar ahir que de moment ni el director dels bombers, Jordi Boixader, ni el director adjunt, Sergi Fluchà, s’han personat per presentar una denúncia. Els dos surten també en el fotomuntatge, tot i que l’únic vestit com a nazi és Riberaygua. En la imatge de Fluchà, però, s’hi ha afegit un comentari que diu textualment: “Jo també vull un braçalet com aquest”, amb referència al braçal de color vermell amb l’esvàstica nacionalsocialista que porta la imatge de Riberaygua. Fluchà no presentarà “cap denúncia” perquè “no vull donar més importància a aquest tema”.
Sí que han recorregut a la Batllia l’ABA i un grup de bombers de la caserna de Canillo, que ahir van presentar una demanda judicial de tutela dels drets fonamentals. El motiu és un escorcoll que agents de la policia, acompanyats de Fluchà, van fer el 13 d’agost a les instal·lacions. A més, segons denuncien, el director adjunt es va emportar la torre de l’ordinador, on hi havia documentació personal “amb permís verbal”, fet que ha provocat que des de llavors els efectius destinats allà no tinguin accés a la Intranet amb què funciona tot el cos. El vicepresident del sindicat, Joan Torra, va assegurar que “no se’ns ha donat cap explicació per aquesta actuació, ni tampoc pels interrogatoris als quals van ser sotmesos diversos companys”.
Fluchà, de la seva banda, va explicar que la policia va actuar ar­ran d’una denúncia presentada per ell mateix quan va anar “a recollir les meves pertinences a la caserna i vaig veure que havia desaparegut material”. El director adjunt del cos va assegurar que “en tot moment només es van escorcollar les meves taquilles” i va confirmar que va agafar l’ordinador “perquè s’estava fent un ús indegut, no autoritzat, i el vaig posar a disposició de la policia”. Fluchà va explicar que “en pocs dies la caserna disposarà d’un nou ordinador”, tot i que creu que aquesta circumstància no ha afectat la feina dels bombers.

La posició oficial del Govern la donarà a conèixer el mateix Riberaygua
La premsa va tenir accés al comunicat de l’Associació de Bombers (ABA), on s’anunciava la demanda interposada davant la Batllia, tot just minuts abans de la compareixença del ministre Xavier Jordana, en la qual havia d’informar dels acords presos a la reunió de l’executiu. De fet, el mateix vicepresident de l’ABA, Joan Torra, es va personar a l’edifici administratiu del Govern per entregar en mà el comunicat als periodistes i, de passada, assistir a la conferència de premsa durant la qual es va preguntar a Jordana sobre la denúncia. A més, Torra va tenir la inesperada sorpresa de trobar-se i saludar Albert Pintat.
El ministre, però, va apostar per la prudència després de recordar que “encara no he pogut llegir el comunicat”. En tot cas, Jordana va posposar qualsevol reacció oficial del Govern a una futura compareixença del ministre d’Interior, Antoni Riberaygua, acte que hauria de tenir lloc els dies vinents. “Serà ell qui, amb més coneixement de causa, pugui informar millor de la situació”, va indicar l’ahir el portaveu de l’executiu.